La ikke barna sutte på disse

Miljødirektoratet har avdekket ulovlig innhold av helseskadelige stoffer i blant annet jakkeknapper og anheng på glidelåser. Kontrollaksjonen viser at de fleste produktene er trygge, men det er en god forholdsregel å passe på at barn ikke putter plast og metall i munnen.

Miljødirektoratet fant to jakker og et pennal med anheng på glidelåser som inneholdt helseskadelige stoffer som brukes til å gjøre plastprodukter mykere.

– Mange barn lar seg friste til å smake litt på leker, klær og gummiaktige anheng. Derfor reagerer vi strengt på denne typen lovbrudd, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

Ulovlig: Anhenget på glidelåsen på dette pennalet inneholder 19 prosent av mykgjøreren DEHP, som er helseskadelig. Foto: Miljødirektoratet.

Helse- og miljøskadelig

Ftalater, klorparafiner og deka-BDE

Miljødirektoratet har testet produktene for to grupper kjemikalier som brukes for å gjøre plast mykere, ftalat og kortkjedede klorparafiner (SCCP).

Ftalatet DEHP kan skade forplantningsevnen og gi fosterskader. Stoffet kan lekke ut av produktet under bruk og når det er kastet. Det er ulovlig å importere og omsette leker og småbarnsprodukter med mer enn 0,1 prosent DEHP.

Kortkjedede klorparafiner (SCCP) er mulig kreftfremkallende, brytes svært sakte ned i miljøet og er meget giftig for dyr som lever i vann. Det er forbudt å importere og selge alle typer produkter med SCCP. 

Det er lite sannsynlig at noen blir akutt syke av å ha puttet disse produktene i munnen, men stoffene har både helse- og miljøskadelige egenskaper.

– Hver dag får barn og voksne i seg små mengder kjemikalier, gjennom maten vi spiser, lufta vi puster inn og tingene vi bruker. Vi er spesielt bekymret når barn og fostre utsettes for miljøgifter og for hvilke helseeffekter en slik kjemikaliecocktail i kroppen kan gi, sier miljødirektør Ellen Hambro.

Varsler flere kontroller

Under kontrollaksjonen har Miljødirektoratet kjøpt inn og analysert 90 produkter for barn. Utvalget er ikke tilfeldig, men hentet fra varetyper hvor vi erfaringsmessig forventer flest lovbrudd. Fire av disse viste seg å være ulovlige, og forhandlere og importører er pålagt å stanse salget. Resultatene viser at bransjen må forbedre rutinene sine, og Miljødirektoratet vil fortsette med kontroller av både store og små importører og forhandlere av barneprodukter.

– Det er viktig fordi barn er spesielt utsatt for påvirkning fra helsefarlige kjemikalier, og fordi det omsettes så mange slike produkter at dette også kan utgjøre en kilde til forurensning av miljøet, sier Ellen Hambro.

 

Her er de ulovlige produktene

Manikyrsett for barn

Plasten i etuiet på manikyrsettet inneholder 3,5 prosent av stoffet DEHP. Produsert av Die Spiegelburg, kjøpt hos Ark bokhandel, importert av Inside AS. Foto: Miljødirektoratet.

 

Pennal fra Tinka med hodeskallemotiv

Trykket på tekstilet inneholder 0,16 prosent kortkjedede klorparafiner (SCCP). Anhenget på glidelåshempen inneholder 19 prosent av ftalatet DEHP. Kjøpt hos Norli Libris AS. Importert av Papirkompaniet AS.

 

Susie KD allværsjakke for barn fra Icepeak

Anhenget på glidelåshempen inneholder 6,6 prosent av stoffgruppen kortkjedede klorparafiner (SCCP). Kjøpt hos XXL. Importert av XXL Grossist Norge AS.

 

Bug Jacket fra Reflex

Anhenget på glidelåshempen inneholder 0,29 prosent av ftalatet DEHP. Plastlaget på trykknappene inneholder både 15 prosent DEHP og 0,51 prosent kortkjedede klorparafiner (SCCP). Kjøpt hos Barnas Hus. Importert av Barnas Hus Norge AS. 

Relaterte lenker

Kontakt

Seksjonssjef Ragnhild Orvik, produkttilsynsseksjonen, telefon 97091035

Sjefingeniør Line Telje Høydal, industritilsynsseksjonen, telefon 48095580

Senioringeniør Ingrid Håøy Nygård, industritilsynsseksjonen, telefon 95180591

Tema