Metylisothiazolinon (MI) er et konseveringsmiddel. Det er blant annet funnet i fingermaling. Illustrasjonsfoto: John Petter Reinertsen.

Forbyr sterkt allergifremkallende stoff i leker

MI fører til kløe, utslett og blemmer. Stoffet blir nå forbudt i leker i EU mye takket være Miljødirektoratets bidrag. 

Metylisothiazolinon (MI) er et konserveringsmiddel som brukes i vannbaserte forbrukerprodukter for å hindre bakterievekst.

Les mer om MI på Erdetfarlig
Les mer om MI hos Mattilsynet

Stoffet tilsettes blant annet i kosmetikk, hobbyprodukter, rengjøringsmidler, maling – og i leketøy. Bruken er utstrakt til tross for at det finnes gode og mindre skadelige alternativer.

– MI er sterkt allergifremkallende og kan gi utslett, kløe, hevelser, blemmer og skorper i huden. De siste årene har stadig flere blitt rammet av MI-allergi. Er man først allergisk, varer det livet ut og man vil få kraftige reaksjoner av selv små mengder. Det er veldig positivt at stoffet nå forbys i EU, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

Brukes i leketøy

På leketøysmarkedet er det funnet MI og relaterte stoffer i maling, fingermaling, såpebobler og i hobbyprodukter, som for eksempel lim. MI brukes også i ansiktsmaling, slime og modelleire/plastilina.

Les mer om farlige stoffer i leker på Miljøstatus

Nå har EU vedtatt et forbud mot stoffet i leker til barn under tre år.

– Miljødirektoratet deltok i arbeidsgruppen som foreslo forbudet, vi innhentet bakgrunnsinformasjon og utarbeidet detaljene for EU-kommisjonen, forteller Hambro.

Forbudet ble tatt inn i den norske leketøyforskriften i februar, og vil bli gjeldende fra 24. november 2017. Forbudet gjelder både MI alene og i kombinasjon med andre lignende stoffer.

Relaterte lenker

KONTAKT

sjefingeniør Trine-Lise Torgersen
produktseksjonen
telefon: 975 78 903

seksjonsleder Håkon E. Larsen
produktseksjonen
telefon: 959 92 465

Tema