– Forstyrrelser kan få store følger. I verste fall gir fuglene opp hekkinga og forlater området. Hvis det gjentar seg flere sesonger på rad påvirkes størrelsen på bestandene, sier direktør Pål Prestrud Statens naturoppsyn (SNO).
Mange viktige hekkeområder for sjøfugl er vernet som naturreservater, og her er det forbudt å ferdes fra 15. april til 15. juli. Det gjelder både på land og i en sone på sjøen utenfor. I denne perioden intensiverer SNO kontrollen med at forbudet etterleves, fra Hvaler i sørøst til Kirkenes i nordøst.
Stadig færre fugler
Bestandene av sjøfugl langs norskekysten har gått ned over tid. De viktigste årsakene er press på arealer, forstyrrelser og manglende tilgang på mat. Om fuglene forstyrres kan de avbryte rugingen, slik at egg eller unger blir tatt rovdyr. Dødeligheten øker også om eggene blir for varme eller kalde.
– For å beskytte sjøfuglene må vi begrense de negative faktorene som vi kan kontrollere, for eksempel menneskelige forstyrrelser. Det er ikke greit å gå i land i et verneområde med ferdselsforbud, selv om det kan virke som at fuglen har fløyet, sier Prestrud.
Sjøfugl kan flytte seg fra år til år, så det kan være hekking i områder hvor det var tomt i fjor. Verneområdet kan også være en viktig rasteplass for fugl som ikke ligger på reir, for eksempel ungfugler eller maker.
Se på skiltene
Verneområder med ferdselsforbud er merket med skilt. Noen steder er det satt opp tavler med informasjon om verneverdier og regler for ferdsel. Gjør deg kjent med hvor naturreservatene ligger før du drar på tur.
Du kan søke etter verneområder, og informasjon om disse, i Naturbasen og i kart på Miljøstatus. Fylkesmannen eller lokalt SNO kan også kontaktes. Mer informasjon om sjøfugl finner du på www.seapop.no, som er det nasjonale overvåkingsprogrammet for sjøfugl i Norge.