Geilo nasjonalparklandsby. Foto: Terje Bjørnsen

Geilo nasjonalparklandsby

Under mektige og majestetiske Hallingskarvet, med Hardangerviddas vidstrakte vidder i vest, øverst i vakre Hallingdal, finner du nasjonalparklandsbyen Geilo.

Geilo er det største tettstedet i Hol kommune og her bor omtrent halvparten av kommunens 4800 innbyggere. Hol er Hallingdals største fjellkommune med 91 prosent av arealet beliggende høyere enn 900 moh.

Reiseliv

Turisme og reiseliv er den klart største næringen i Hol kommune. Geilo er en av Norges største reiselivsdestinasjoner med lange tradisjoner for å ta imot besøkende fra fjern og nær. Årlig antall gjestedøgn i kommunen ligger på rundt 2 millioner. Dette er fordelt på rundt 4800 gjestesenger og 5700 fritidsboliger.

Kommunevåpenet synliggjør imidlertid en annen næring som har satt sitt preg på fjellkommunen. Hol var en av de fremste ljåsmedbygdene i landet, og amboltene i kommunevåpenet symboliserer smedkunsten og gamle industritradisjoner med jernutvinning som utgangspunkt. Det er i dag fremdeles kniv- og verktøyproduksjon i stort omfang på Geilo. Jordbruk har også vært en tradisjonell næring, spesielt husdyrhold.

Transport

Hol kommune ligger i hjertet av Sør-Norge, med gode forbindelser både med bil, bane og buss. For å komme til Geilo kan du reise raskt og komfortabelt med tog, ca 3 timer fra Bergen og 3,5 timer fra Oslo med 5-6 avganger i døgnet, det er også betjent stasjon på Geilo. Med bil eller buss kan du ta Rv 7 vestover over Hardangervidda mot Eidfjord og videre Bergen, eller Rv 50 mot Aurland og Bergen. Østover kan du følge Rv 7 ned Hallingdal mot Hønefoss/Drammen  og Oslo/Gardermoen. Rv 40 er et tredje alternativ sør-østover gjennom Numedal til Kongsberg.

Friluftsliv

Friluftsliv og fantastiske naturopplevelser er svært sentralt for besøkende og innbyggere på Geilo året rundt. Rundt 600 km² av kommunens areal er vernet, derav rundt 400 km² som nasjonalpark. Med gode muligheter for jakt og fiske, milevis med langrennsløyper, alpinløyper og et vell av aktivitetstilbud med natur og uteliv i fokus er det store muligheter for unike naturopplevelser i og rundt Geilo. Kjennetegn er lett tilgjengelige naturområder med en rekke utgangspunkt for turer sommer som vinter. Her er det høye topper og dype daler, fargerik flora og forblåste vidder, og en rekke gjestfrie hytter som ønsker velkommen med stølsmat og gode senger.

Av aktiviteter kan nevnes et lite utvalg: tursykling på Rallarvegen eller ekstremsykling i alpinbakkene på sommerstid, golf, rafting, trugesafari, sparkstøtting, brevandring, klatring, ridning, safari, naturguiding.

Geilo, byen på fjellet, er et naturlig treffpunkt med et godt utvalg av forretninger og servicetilbud og en rekke fasiliteter for enhver smak; sportsbutikker, restauranter, kafeer, overnattingsbedrifter, spa-anlegg, dagligvarer, bank og post for å nevne noe. Alt i eller nært sentrum.

Sentrum byr også på tradisjon og historie med de gamle bygningene på Geilojordet, og de tradisjonsrike produksjonsbedriftene Brødrene Øyo, Brusletto, Geilo Verktøy og Geilo Jernvarefabrikk, og en rekke andre lokale håndverkere.

Relaterte lenker