Mikroplast: Vurdering av tiltak for å bekjempe utslipp

Mange tiltak er i gang, flere er under vurdering og Miljødirektoratet foreslår også nye tiltak. Det er fortsatt behov for økt kunnskap.

Artikkelen Artikkelen er gammel, og det kan hende at innholdet er utdatert
Publisert 08.05.2020

Dette kommer frem i en oppdatert tiltaksvurdering mot mikroplast som Miljødirektoratet har oversendt til Klima- og miljødepartementet.

I 2016 gjennomførte Miljødirektoratet den første tiltaksvurdering mot mikroplast, og etter dette er mange prosesser igangsatt for å redusere utslippene fra kjente kilder som for eksempel gummigranulat fra kunstgressbaner og slipestøv fra offshoreinstallasjoner.

Norge tar også del i en rekke internasjonale prosesser hvor mikroplast er tema. EUs kjemikaliebyrå ECHA har foreslått et forbud mot mikroplast tilsatt i produkter for å begrense utslippene til miljøet. I arbeidsgrupper under Arktisk råd jobbes det med å etablere et overvåkningsprogram for mikroplast, der definisjonen av mikroplast inngår som en del av arbeidsprogrammet.

I tiltaksvurderingen foreslås nye tiltak, som for eksempel innfasing av mikroplast i miljøovervåking og styrket forskning. Tiltaksvurderingen konkluderer med at det fortsatt er et behov for å fylle kunnskapshull. Blant annet trengs det mer kunnskap om kilder til utslipp, transport av partikler og effektene mikroplast har på økosystemene våre.