Plan for utlysning av miljøovervåkning i 2020/2021
Flere av Miljødirektoratets miljøovervåkningsprogrammer lyses ut for nye perioder. Få oversikt over når og hvilke programmer som lyses ut.
Oppdatert: 29.01.2021
Utlysninger i 2020
Programmene som er listet opp under lyses ut i åpen anbudskonkurranse på Doffin i 2020. Tentativ tid på året for utlysningen er angitt i parentes. Listen kan bli oppdatert med flere programmer.
- Norge-Russland (luft og nedbørskvalitet) (september)
- Langtransporterte atmosfæriske miljøgifter (oktober)
- Overvåkning av klimagasser, ozonlag/UV og langtransporterte atmosfæriske forurensninger (oktober)
- Overvåking av økosystem i kystområder (ØKOKYST) (oktober)
- Elveovervåkingsprogrammet (oktober)
- Overvåking i referanseelver (oktober)
- Økosystemovervåking i store innsjøer (ØKOSTOR) (november/desember)
- Havforsuring (inkludert Havforsuring i kystsonen) (november)
- Miljøgifter i bydyr (MILBY) (november)
Utlysninger i 2021
Programmene som er listet opp under lyses ut i åpen anbudskonkurranse på Doffin i 2021. Tentativ tid på året for utlysningen er angitt i parentes.
- Økosystemovervåking i ferskvann (ØKOFERSK) (januar)
- Miljøgifter i en urban fjord (februar)
- Miljøgifter i ferskvann (MILFERSK) 1 (februar)
- Miljøgifter i ferskvann (MILFERSK) 2 (februar)
- Screening av nye miljøgifter (februar)
- Nasjonal insektovervåkning (mars)
- Overvåkning av semi-naturlig eng (mars)
- Overvåkning av åpen grunnlendt kalkmark (mars)
- Miljøgifter langs kysten (MILKYS) (april)
- Kartlegging og overvåking av inngrepsfrie naturområder i Norge med Svalbard (september)
- Terrestrisk naturovervåking (TOV) (4. kvartal 2021)
Miljødirektoratets miljøovervåking
Miljødirektoratets miljøovervåkning skal skaffe data om den generelle tilstanden i norsk miljø. Overvåkningsprogrammene spenner vidt og dekker både hav, kyst, ferskvann og ulike miljøer på land. Mange av programmene lyses ut i løpet at høsten 2020 og våren 2021 for nye programperioder på 4-5 år.
I forkant av de nye utlysningene har Miljødirektoratet foretatt en større gjennomgang av miljøovervåkningen. Dette er for å sikre helhet og sammenheng i overvåkingsarbeidet, i tillegg til å sørge forat pengene til miljøovervåkning disponeres på best mulig måte.
I gjennomgangen har vi besluttet å videreføre de aller fleste lange tidsserier tidligere finansiert av Klima- og miljødepartementet. Disse vil inkluderes og videreføres i relevante overvåkingsprogrammer. Enkelte tidsserier vil bli anskaffet som egne FoU-kontrakter. Noen få tidsserier vurderes avsluttet eller vil kjøres med redusert frekvens.
Prioriterer mikroplast og klimaeffekt
Mikroplast er et problem i norsk natur, men vi trenger mer kunnskap om omfanget for å kunne sette inn tiltak. Mikroplastovervåking vil derfor framover inkluderes i flere allerede eksisterende programmer.
Overvåkning av klimaeffektovervåking er også et satsingsfelt som styrkes. Her skal man gjennomføre en detaljert overvåking av prosesser i nedbørsfelt og sammenhenger med det som observeres i kystområder. Området i og rundt Oslofjorden valgt ut som fokusområde. Klimaeffektovervåkingen vil inkluderes i eksisterende overvåkingsprogram.
Ny teknologi, som Miljø-DNA og fjernmåling, i tillegg til indikatorer som kan benyttes i fagsystem for fastsettelse av økologisk tilstand, vil også bli inkludert i overvåkningen i større grad enn tidligere.