Hvordan vurdere tilstanden i norske økosystemer?

Verktøyet vi bruker til å vurdere tilstanden i norske økosystemer heter system for økologisk tilstand. Hvordan skiller vi dette verktøyet fra andre?

Artikkelen Artikkelen er gammel, og det kan hende at innholdet er utdatert
Publisert 04.02.2021

Det er ikke alltid lett å orientere seg i jungelen av verktøy innen overvåking og kartlegging av natur. Denne rapporten gir deg oversikt over de ulike verktøyene, hvordan de kan brukes og hvilke datakilder de benytter:  

Økologisk tilstand kan brukes til å sette forvaltningsmål 

Systemet for økologisk tilstand gir et grunnlag for å vurdere mål for tilstanden i økosystemene på land:  

  • Først bruker forskerne systemet til å synliggjøre om tilstanden er god i de ulike økosystemene, eller om det er avvik fra god tilstand
  • Dette kan gi politikerne grunnlag for å sette forvaltningsmål for tilstand  
  • Til slutt kan politikerne innrette virkemidler for å nå målene  

Forskerne foreslår at forvaltningsmål omfatter både økosystemenes areal og tilstand. Hvis arealer og/eller tilstand endres, kan begge deler virke inn på den samlede økologiske tilstanden. Forskerne diskuterer også tilnærminger kjent fra vannforskriften.  

Norge bidrar til å utvikle internasjonale verktøy 

Systemet for økologisk tilstand, naturindeks og FNs økosystemregnskap benytter mange av de samme datakildene og indikatorene - og drar gjensidig nytte av hverandre.  

I 2008 startet utviklingen av naturindeks. Den har vært et viktig grunnlag for å utvikle systemet for økologisk tilstand og FNs økosystemregnskap. De norske systemene er dermed også et viktig bidrag til gode verktøy internasjonalt.