FNs ressurspanel om bærekraftig kystforvaltning

I en ny global rapport foreslår FNs internasjonale ressurspanel tiltak for en bærekraftig kystforvaltning, også for aktiviteter på land.

Artikkelen Artikkelen er gammel, og det kan hende at innholdet er utdatert
Publisert 23.06.2021 | Oppdatert 23.06.2021

Naturmangfold i havet påvirkes negativt av ulike aktiviteter på land, også fra kilder som er langt fra kysten. Dette er et av budskapene i en ny rapport fra FNs internasjonale ressurspanel, som ble lansert 23. juni 2021.

Eksempler på miljøpåvirkninger fra land er

  • avrenning fra landbruk
  • forurenset avløpsvann
  • arealbruk i strandsonen
  • marin forsøpling

Ressurspanelet anbefaler en økosystembasert forvaltning som et ledende prinsipp. Det trengs også en mer effektiv koordinering mellom sektorer og forvaltningsnivåer, for å unngå at av aktivitet på land skader livet i havet.

Akvakultur påvirker livet i havet, men preges også av endringer i økosystemer

Akvakultur er en av aktivitetene som påvirker livet i havet. Samtidig er næringen selv sårbar for endring i økosystemer. Rapporten omtaler ikke norske forhold, men nevner at etablering av rekeoppdrett i Asia har ødelagt mangroveskog flere steder langs kysten. Det forsterker flom og erosjon, gir redusert vannkvalitet og påvirker naturmangfold.

Uttak av naturressurser påvirker det marine naturmangfoldet

Rapporten viser også hvordan uttak av naturressurser, som for eksempel sand, kan forstyrre økosystemer. Økt urbanisering fører til økt behov for sand som bygningsmateriale. Ifølge ressurspanelet tas det ut sand fra elver og strender i Asia i et høyere tempo enn naturen klarer å gjenskape. Når næringsrike sandbanker fjernes, blir også levesteder for dyr og planter borte. Samtidig trenger saltvann inn i elver og ødelegger natur og dyrkbar mark.

Forslag til fem tiltak på land som hjelper livet i havet

For å lykkes med en forvaltning der aktivitet på land ikke skader livet i havet, foreslår ressurspanelet følgende fem tiltak:  

  1. Å bruke økosystembasert forvaltning som et ledende prinsipp.

  2. Å styrke eksisterende planverktøy, f.eks. helhetlige forvaltningsplaner, marine verneområder og integrert kystsoneforvaltning.

  3. Å få mer effektiv koordinering på tvers av forvaltningsnivåer og sektorer.

  4. Å lage handlingsplaner som ser forvaltning av land, kyst og hav i sammenheng.

  5. Å skaffe mer kunnskap om bærekraftig kystforvaltning.

 

Dette er tiltak som ressurspanelet anbefaler at myndigheter og andre beslutningstakere bør ta hensyn til i sitt videre arbeid. 

Lansering av rapporten onsdag 23. juni

Onsdag 23. juni kl 14-15 lanserer FNs ressurspanel rapporten om bærekraftig kystforvaltning. Lanseringen er digital og åpen for alle.


Les mer

Ressurspanelets kontakt i Miljødirektoratet:

Marianne Gjørv
E-post

+ 47 45852152