Fiskeolje og fiskemel – mange bryter miljøregelverket

Sju av ti kontrollerte produsenter av fiskeolje og fiskemel har ikke tilstrekkelig oversikt over hvordan virksomheten deres påvirker miljøet.

Artikkelen Artikkelen er gammel, og det kan hende at innholdet er utdatert
Publisert 10.09.2021

Statsforvalteren gjennomførte i år en kontrollaksjon av fiskeolje- og fiskemelprodusenter. 21 virksomheter langs kysten, fra Rogaland i sør til Nordland i nord, ble kontrollert.

Halvparten av virksomhetene gjør for dårlige miljørisikovurderinger

Årets aksjon viser at over halvparten av virksomhetene har ikke vurdert miljørisiko godt nok. I tillegg hadde flere virksomheter ikke god nok oversikt over utslipp og med driften av renseanleggene.

- Vi forventer at bransjen retter bruddene på regelverket som ble avdekket under denne kontrollaksjonen og sikrer at miljøregelverket blir fulgt, sier seksjonsleder i Miljødirektoratet, Henning Gøhtesen.

Utslipp til vann av organisk stoff, fett og næringssalter er de viktigste miljøutfordringene i denne bransjen. I tillegg kan det være skjemmende lukt fra råstoff, produksjon og avfall.

Figuren viser hvor stor andel av virksomhetene som bryter ulike deler av miljøregelverket. Kilde: Miljødirektoratet.

Flere har manglende kontroll med utslipp

Det er viktig at utslipp blir målt regelmessig og at målingene har god kvalitet, slik at de viser de faktiske utslippene. Seks virksomheter i kontrollaksjonen hadde ikke gode nok måleprogram og hadde dermed ikke oversikt over om ev. utslipp var under tillatte grenser.

Ikke god nok drift av renseanlegg

Fem virksomheter hadde mangler i driften av renseanleggene. Det er viktig å rense avløpsvann for å redusere utslipp av organisk stoff, fett og næringssalter til resipienten.

- Utslipp av organisk materiale tilfører vannforekomster fosfor og nitrogen. Hvis vannforekomsten er sårbar fra før kan utslippene gjøre stor skade, sier Henning Gøhtesen.

Resultatene viser ingen brudd på rutiner for å redusere luktproblemer, blant annet ved kjennskap til hvilke prosesser som gir lukt og hvilke driftsforhold som bidrar til lukt.

Statsforvalteren følger opp virksomhetene framover og kontrollerer at virksomhetene retter opp brudd på lovverket. Statsforvalteren vil også følge opp med nye tilsyn og oppdatere virksomhetens tillatelser.