Ny metode for å samle inn data om skog

Det er utviklet en ny metode for fjernmåling, som samler inn flere ulike typer kartlag for økosystemet skog.

Artikkelen Artikkelen er gammel, og det kan hende at innholdet er utdatert
Publisert 12.12.2022

I to rapporter presenteres ulike forvaltningsrelevante analyser, som forekomst og sammenheng for områder med naturskog, og trender i arealendring for skog i Norge.

Rapportene viser at fjernmåling kan være et godt og kostnadseffektivt supplement til annen type kartlegging eller overvåking av skog. For å få på plass et heldekkende kart over økosystemet skog, med ulike forvaltningsrelevante kartlag i framtiden, er det fortsatt behov for å utvikle metode og sikre gode kalibreringsdata eller bakkesannheter.

Moderne teknologi for fjernmåling og beregninger av sannsynlighet, er verktøy med stor potensial for å øke kunnskapen om forekomster av, og endringer i, forskjellige økosystem.

Vi får viktige økosystemtjenester fra skogen

Skogen leverer en mengde økosystemtjenester til samfunnet i form av for eksempel råvarer, karbonfangst og -lagring, naturopplevelser og naturmangfold. Særlig naturskog er et artsrikt økosystem som også er viktige for mange truede arter.

For å forvalte slike økosystem på en effektiv måte er det viktig å ha oversikt over hvor de finnes, hvor store områder det er og om det er mulig for arter å forflytte seg mellom områdene. Det er også viktig å ha oversikt over hva som påvirker naturmangfoldet negativt. For skog er den viktigste påvirkningsfaktoren arealendringer og arealbruksendringer.

Rapportene er utviklet av Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på oppdrag fra Miljødirektoratet: