Miljødirektør Ellen Hambro
31 tips til Norgesferien
Studer et niseskjelett. Kjenn på en bjørnelabb. Kryp gjennom et revehi. Eller se sverdet til en fjellviking. Her er 31 spennende opplevelser til deg!
Fra Pasvik og Alta i nord, til Lista i sør, ligger 31 besøkssentre som venter på besøk.
Felles for dem er at de tilrettelegger for aktiviteter basert på naturen eller kulturarven vår, og de ønsker at du både skal oppleve og lære i sommer.
Et besøk ved et senter kan gjøre opplevelsen enda bedre for deg som skal besøke naturattraksjonene eller kulturarven vår når du ferierer i eget land i sommer!
Et besøk kan også gi deg gode tips og turforslag; nyttig både om du er turvant eller ikke. Du kan også lære mer om hvilke rettigheter og plikter allemannsretten gir før du selv legger ut på tur.
Storslåtte nasjonalparker
Rondane nasjonalpark ble opprettet i 1962 og er Norges første nasjonalpark. I dag huser det norske fastlandet 40 nasjonalparker med et samlet areal på vel 31 000 kvadratkilometer. I tillegg er det sju nasjonalparker på Svalbard.
Flertallet av de 31 besøkssentrene landet rundt jobber med formidling med utgangspunkt i nasjonalparkene våre og andre større verneområder. Sentrene skal gi deg kunnskap om verneområdet, stimulere til å besøke naturen og kulturminnene, og til friluftsliv for øvrig.
La meg gi deg to eksempler fra de i alt 15 sentrene våre for nasjonalparker.
Hvaler er feriested for mange, og i Skjærhalden kan du besøke senteret som informerer om Ytre Hvaler nasjonalpark. Her finner barna Lilleputtsenteret hvor de kan utforske livet i utendørsakvariet eller fiske krabber. Du kan også besøke utstilling om nasjonalparken, og se filmen som gir deg en 17 minutter lang og fasinerende reise over og under vann i Norges første marine nasjonalpark.
Nylig åpnet senteret også en avdeling på Storesand, like i nærheten av Skjærhalden, i et splitter nytt bygg som drives i samarbeid med Oslofjorden friluftsråd.
Mye lenger nord, ikke langt fra Lakselv, ligger Stabbursnes naturhus og museum. I utstillingen sin tar de deg med på en reise gjennom Finnmarks ulike naturtyper – fra vidda via elvedalene, våtmarkene og fjordene, til den ytre kysten. Ved senteret kan du også se filmen «Blå dager og gylne netter», om mennesker som lever tett knyttet til naturen som omgir dem. Senteret er et godt utgangspunkt for vandringer, fuglekikking, jakt og fiske.
Vi har laget et kart som hjelper deg med å finne et senter nær deg som du kan besøke i sommer – og viser deg videre til senterets nettsider.
De store rovdyrene
I Flå i Hallingdal, Trones i Trøndelag og Bardu i Troms ligger tre sentre med tittelen besøkssenter rovdyr. Her kan du lære mer om de fire store rovdyrartene bjørn, ulv, jerv og gaupe.
I tillegg til en innendørs utstilling finner du ved senteret i Bardu en utendørs aktivitetspark hvor du kan utfordre deg selv i hinderløype, teste kunnskaper om natur og rovdyr, eller krype inn i et bjørnehi for å se hvordan bjørnen har det når den overvintrer.
Ved senteret i Flå kan du klatre opp og studere et kongeørnreir på nært hold, eller du kan teste hvem som er raskest av deg og en gaupe. Så langt har ingen vunnet over gaupa, så kanskje du blir den første?
Livet i våtmark
Ved Østensjøvannet og Lilløyplassen i Oslo er det et besøkssenter med våtmark som tema. Våtmark er områdene der vann og land møtes. Betydningen våtmarkene har for klimaet får stadig mer oppmerksomhet og de blir nå sett som ytterst verdifulle naturområder.
Ved Østensjøvannet kan du studere fuglelivet på nært hold fra et fugletårn, eller prøve deg på en natursti laget for barn. Hver søndag er Lilløyplassen et godt sted for en søndagstur hvor du samtidig kan lære om dyr og planter i nærområdet. Programmet varierer fra uke til uke.
Opplevelser både inne og ute venter også ved de andre våtmarkssentrene ved Ilene i Tønsberg, Nordre Øyeren i Fetsund, Lista fyr ved Farsund og Kvassheim, Orre og Mostun på Jæren.
På Brekstad i Ørland i Trøndelag er senteret stengt for ombygging, men du kan besøke våtmarksområdene som senteret informerer om og flere fugletårn i området.
Den siste villreinen i Europa
Siste rest av europeisk villrein finnes i fjellet i Sør-Norge. Der ligger det også to sentre som forteller historien om villreinen som fulgte isen da den trakk seg tilbake etter forrige istid, og endte her i nord. Og menneskene fulgte med.
På Skinnarbu i Tinn er villreinsenteret samlokalisert med Hardangervidda nasjonalparksenter som huser en prisbelønnet utstilling om symbolarten, som Norge har et spesielt ansvar for.
Også på Hjerkinn i Dovre kommune kan du besøke et villreinsenter. Her kan du også ta turen til attraksjonen Viewpoint Snøhetta som har vunnet flere priser for sin særegne arkitektur og kan skilte med en fantastisk utsikt til Snøhetta.
Norsk verdensarv
Denne sommeren er det også gode muligheter til å utforske den norske verdensarven.
På Vega på Helgelandskysten kan du besøke senteret som forteller historien om fiskerbondens liv og ærfugldrift i det unike kystlandskapet som står på Unescos verdensarvliste.
I Geiranger på Sunnmøre kan du lære mer om de vest-norske fjordlandskapene og de geologiske prosessene som skapte landskapet for tusenvis av år siden. Og du kan lære om hvordan dyr og planter har tilpasset seg naturen. Barna har et eget aktivitetsrom som de kan boltre seg i.
Du finner også verdensarvsentre på fire andre steder; Alta, Rjukan, Urnes og Røros.
Se de norske verdensarvstedene hos Norges verdensarv.
Gjør sommeren til et eventyr
Du kan gjøre annerledessommeren 2020 til en eventyrsommer!
Hopp i det og prøv noe du ikke har gjort før, når du nå er turist i eget land. Stikk innom et besøkssenter, bli litt smartere og få en unik opplevelse.
God tur!
Sjekk mulighetene gjennom nettportalen www.norgesnasjonalparker.no.