Villreinjakta ga økning i antall felte dyr

4738 ble villrein felt under høstens jakt, viser oppsummeringen av jegernes rapportering.

Artikkelen Artikkelen er gammel, og det kan hende at innholdet er utdatert
Publisert 13.12.2019

Tallene er basert på endelige rapporter fra alle villreinområder i Sør-Norge. De viser at 500 flere dyr ble felt i høst sammenlignet med fjorårets jaktsesong.

  • På Hardangervidda ble det felt 1270 dyr, som er flere enn i noen andre villreinområder.
  • For villreinområdet Reinheimen-Breheimen er det rapport om 724 felte dyr.

Bukkejakt på Hardangervidda

Hardangervidda er Norges største villreinområde, og her var det kun åpnet for bukkejakt denne høsten. Bukkefellingen var et ledd i arbeidet som kan lede frem til å friskmelde bestanden for skrantesjuke.

Jegerne felte 1270 villrein uten at sykdommen ble påvist.

Nytt villreinområde i 2019

I 2019 ble det opprettet et nytt villreinområde i Norge, Raudafjell villreinområde.

Villrein fra Nordfjella villreinområde har de siste 10-15 åra benyttet fjellområdet Raudafjell. Det var derfor naturlig at denne villreinstammen ble inkludert i villreinforvaltningen på lik linje med øvrige villreinområder i landet.

Raudafjell villreinområde ligger mellom Voss og Aurland i det kommende Vestland fylke. Den offentlige forvaltningen av bestanden er lagt til villreinnemnda for Nordfjella, Fjellheimen og Raudafjell.

24 villreinområder

I tidligere tider brukte villreinen store, sammenhengende fjellområder i Sør-Norge. I dag er villreinens leveområde splittet opp blant annet på grunn av utbygging av veger, jernbane, hyttebygging eller kraftmagasiner.

Villreinen forvaltes i dag i 24 villreinområder av forskjellig størrelse, og hvert enkelt områdene har sin egen jaktkvote.

Se også