Store klimaendringer i Arktisk får konsekvenser

Nye rapporter viser at klimaendringene i Arktis skjer mer enn dobbelt så raskt som det globale gjennomsnittet.

Artikkelen Artikkelen er gammel, og det kan hende at innholdet er utdatert
Publisert 08.05.2019

De store temperaturendringene påvirker miljø og samfunn, både i og utenfor regionen, og har konsekvenser for økosystemer, helse, økonomi og infrastruktur.

AMAP, som er en arbeidsgruppe under Arktisk Råd, presenterte oppdatert kunnskap om klima og forurensning på ministermøtet i Arktisk Råd i Rovaniemi i Finland.

Både sjøis og isbreer krymper. Den arktiske sjøisen i september er redusert med 75 % siden 1979, mens sjøisen er blitt tynnere og mer sesongpreget.

Kollaps i fiskeriene

Havene absorberer også mer Co2 fra atmosfæren enn før og blir surere. Havforsuringen kan blant annet føre til nedgang i torskebestanden, samtidig som at høyere havtemperaturer gjør at bestanden forflytter seg nordover.  Disse endringene kan føre til kollaps i fiskerinæringer og true det tradisjonelle fisket i Arktis. En reduksjon i torskebestanden kan også påvirke ringsel og hvithval. Det er alvorlig, fordi artene er viktige for urbefolkningen i Arktis.

Mange nye miljøgifter

Miljøgifter transporteres til Arktis via de store vind- og havsystemene og hoper seg opp i næringskjedene. Selv om flere av miljøgiftene er forbudte, truer de fortsatt helsen og levedyktigheten til ville dyr og fisk i Arktis. Forskerne har i tillegg påvist mange nye miljøgifter i Arktis. Det er behov for mer kunnskap om hvordan summen av alle miljøgiftene påvirker økosystemer og mennesker som livnærer seg i Arktis. 

Her kan du finne mer utdypende informasjon fra rapportene til AMAP.