Jegere får vitnemål for skyteprøven på mobilen

En ny app på mobilen gjør at jegere kan legge igjen papirer og dokumentasjon hjemme når de drar på jakt.

Artikkelen Artikkelen er gammel, og det kan hende at innholdet er utdatert
Publisert 08.06.2020

– Digitalisert jegerforvaltning med nedlasting av jegerdokumentasjon til mobilen er en effektivisering for samfunnet som gjør hverdagen enklere for landets 516 000 registrerte jegere. Den dokumentasjonen som trengs under jakta kan nå lett tas med og vises fram med mobilen ved en eventuell kontroll, sier direktør for Miljødirektoratet, Ellen Hambro.

Digitaliserer tjenester

Den nye appen er kalt «Min jegerdokumentasjon», og er det foreløpig siste resultatet av et langvarig arbeid for å gjøre tjenester for norsk jegere digitale.

Fra før har alle jegere fått sin egen side med pålogging («Min jegerside») i Jegerregisteret, med oversikt over alle data som er registrert.

Den nye appen henter data fra Jegerregisteret og gir dokumentasjonen som trengs på at skyteprøve er bestått, jegeravgift betalt og registrering som lisensjeger er utført.

Jegeren må selv sørge for at kontrolløren av skyteprøven på skytebanen gir digital kvittering i appen på at prøven er gjennomført og bestått.

Sikker pålogging

Den nye appen er sikker å bruke. Når du logger deg på første gang må du bruke ID-porten for å identifisere deg, på samme måte som i nettbanken eller når du logger deg på «Min jegerside» i jegerregisteret.

For alle som ikke kan eller vil bruke appen vil papirvitnemål fra skytebanen fortsatt være gyldig som dokumentasjon på bestått skyteprøve.

Last ned appen fra Play Butikk eller App Store.

Logg inn på «Min jegerside» på www.jegerregisteret.no og registrer våpnene du tenker å avlegge skyteprøve med.

Åpne appen mens du har mobildekning for å oppdatere denne med dataene dine fra Jegerregisteret. Gjør dette før du drar til skytebanen, som kan ha dårlig dekning.

Etter gjennomført skyteprøve overfører appen opplysninger til Jegerregisteret om at skyteprøven for året er avlagt, og med hvilket våpen.

Etter registrering er opplysningene tilgjengelige både i appen, på Min jegerside og på det digitale jegeravgiftskortet.

Ved en eventuell kontroll under jakt blir QR-koden på jegeravgiftskortet avlest og opplysningene dine bekreftet.

En digital veileder for bruk av appen finnes på www.jegerregisteret.no.

Utviklet i samarbeid

De digitale løsningene for jegere er utviklet i tett samarbeid med Brønnøysundregistrene som driver Jegerregisteret, og Norges Jeger- og Fiskerforbund og Det Frivillige Skyttervesen som arrangerer skyteprøven lokalt.

Det er lagt vekt på at tjenestene som lages skal være enkle og lite tidkrevende for brukerne.

Det er også utviklet en egen app for kontrollører av skyteprøven.

Fjorårets skyteprøve gjelder under årets jakt

Koronasituasjonen gjør det vanskelig for storviltjegere å avlegge skyteprøve.

Miljødirektoratet har derfor åpnet for at prøve fra i fjor også vil gjelde i år.