Mye EE-avfall sorteres ikke ut og behandles korrekt

EE-avfall blir ikke sortert ut og behandlet riktig på mange anlegg. Det viser en landsdekkende tilsynsaksjon.

Artikkelen Artikkelen er gammel, og det kan hende at innholdet er utdatert
Publisert 07.02.2022

Aksjonen er en del av arbeidet for å hindre at EE-avfall håndteres ulovlig og havner på avveier. Elektrisk og elektronisk avfall (EE-avfall) som ikke håndteres forsvarlig, kan føre til at miljø- og helsefarlige stoffer lekker ut og forurenser naturen.   

EE avfall skal leveres til anlegg med tillatelse til å ta imot denne type avfall eller til kommunale mottaksanlegg. I aksjonen ble det ført tilsyn med hvordan slike anlegg kontrollerer avfallet som de mottar og behandler.

Resultatene viser at 36 prosent av de kontrollerte anleggene ikke har systemer for å sjekke hva de mottar av EE-avfall, og mange mangler kunnskap om hva som skal regnes som EE-avfall.

Vi fant i våre tilsyn at mange anlegg ikke sorterer ut for eksempel transformatorer, elektromotor, el-sykler, el-rullestoler, dreiebenk og større gjenstander som elektriske garasjeporter eller boremaskiner fra metallavfall. EE-avfall kan inneholde komponenter med farlige stoffer som uten forsvarlig håndtering og behandling kan bidra til å forurense miljøet. Det er derfor viktig at slikt EE-avfall sorteres ut og behandles separat, slik at farlige stoffer behandles på en trygg måtefør resten av avfallet går til materialgjenvinning.

 - Aksjonen viser at det er behov for å følge opp virksomhetene og sørge for at de øker kunnskapen om hva som skal regnes som EE-avfall, slik at det blir sortert ut riktig,  sier fungerende seksjonsleder i Miljødirektoratet, Henning Gøhtesen.

Landsdekkende tilsynsaksjon ved 34 metallmottak og behandlingsanlegg

Tilsynsaksjonen hos i alt 34 metallmottak og behandlingsanlegg for metall og EE-avfall ble gjennomført av statsforvalteren i 2021 på oppdrag fra Miljødirektoratet. Om lag halvparten av virksomhetene i landet fikk tilsyn. 

Feiltolkninger av regelverket om miljøsanering

Statsforvalteren kontrollerte om anleggene miljøsanerer EE-avfallet forsvarlig. Miljøsanering innebærer at materialer, blandinger og komponenter i EE-avfallet skal fjernes før det går til videre behandling i gjenvinningsanlegg.

Av de kontrollerte virksomhetene hadde nesten halvparten brudd på regelverket som gjelder miljøsanering. Flere tilsyn avdekket at det er feiltolkninger i bransjen om hva som er tilstrekkelig miljøsanering. Dette er plikter i avfallsforskriften, og vi forventer at virksomhetene gjør dette på riktig måte.

Videre oppfølging

Alle anleggene hvor vi avdekket brudd på regelverket, plikter snarest mulig å rette bruddene slik at virksomhetene driver i tråd med regelverket. Statsforvalterne vil følge opp dette mot virksomhetene som er kontrollert. Det vil også kunne være aktuelt med nye tilsyn i tiden fremover. 

I tillegg vil Miljødirektoratet ha møter med bransjeorganisasjoner for at de kan bidra til å øke kunnskapsnivået hos sine medlemsvirksomheter om hva som skal regnes som EE-avfall, og avklare hva som er tilstrekkelig miljøsanering og behandling av det farlige avfallet.

Rapporten fra tilsynsaksjonen

Her er rapporten fra tilsynsaksjonen