Skyteprøven går som normalt i 2022

Mange jegere har allerede begynt å tenke på jakt til høsten. I år vil skyteprøven for storviltjegere gå som normalt.

Artikkelen Artikkelen er gammel, og det kan hende at innholdet er utdatert
Publisert 24.03.2022

– Skyteprøven er et viktig ledd i kvalitetssikringen og forberedelsene til storviltjakta. Det er fint at vi nå etter to år med tilpasninger er tilbake til normalen, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

Samfunnet har nå åpnet opp igjen etter to år med restriksjoner på grunn av pandemien, og skyteprøven for storviltjegere skal gjennomføres som normalt for jaktåret 2022/2023. Jaktåret starter 1. april.

På tross av at det ikke var krav om obligatoriske skudd i skyteprøven for jaktåret 2021/2022, viser statistikken fra Jegerregisteret at det ble registrert 504 328 obligatoriske skudd. Det ble totalt gjennomført 99 363 skyteprøver dette jaktåret. Vi antar at de reelle tallene er mye høyere, ettersom det ikke var krav om å dokumentere slike skudd.

- Det er fint å se at jegerne er opptatt av å forberede seg til storviltjakta. Vi opplever at norske jegere generelt er opptatt av sikkerhet og dyrevelferd i forbindelse med jakta, sier miljødirektør Ellen Hambro.

Betal jegeravgiften for nytt jaktår på Min jegerside

Jegeravgiften for jaktåret 2022/2023 betaler du på Min jegerside med kort eller vipps.

Du kan allerede nå betale jegeravgiften for jaktåret 2022/2023, men det er ikke mulig å registrere seg som lisensjeger før det nye jaktåret starter 1. april.

Etter betaling får du tilgang til ditt digitale jegeravgiftskort på Min jegerside og i appen Min jegerdokumentasjon.

Selgere av jaktkort, jaktoppsyn eller andre leser QR-koden på jegeravgiftskortet for å kontrollere din jegerdokumentasjon. Dette gjøres med en vanlig QR-kodeleser på mobiltelefonen.

Det er gjort flere forbedringer i appen Min jegerdokumentasjon, og vi anbefaler alle jegerne å oppdatere appen hvis du ikke har slått på automatiske oppdateringer. 

Bruk appen også på skytebanen for enkelt å dokumentere obligatoriske skudd og bestått skyteprøve.

Jegere som har reservert seg mot digital kommunikasjon med det offentlige i Kontakt- og reservasjonsregisteret vil fortsatt motta jegeravgiftskort og giro for innbetaling av jegeravgifta i posten. Dokumentasjon av skyteprøve skjer da på vitnemål på baksiden av jegeravgiftskortet med signatur og stempel fra arrangøren.

Nye jakttider fra 1. april

Fra 1. april 2022 trer de nye jakttidene i kraft. De fleste jakttidene videreføres, men det blir blant annet innført kvoter for jakt på ærfugl, felles jaktstart i hele landet for kanadagås og forskjøvet jakttid på storskarv. Det er ikke lenger tillat å jakte på rødvingetrost, heilo og beverrotte.

Les mer om nye jakttider her: