For å drive et produsentansvarsselskap må du være godkjent av Miljødirektoratet. 
Godkjente produsentansvarsselskap skal likebehandle medlemmene sine, det vil si at enhver produsent som har plikt til medlemskap skal ha adgang til å melde seg inn i produsentansvarsselskapet.

For drikkevareemballasje kalles produsentansvarsselskap for retursystem. I denne veiledningen brukes begrepet produsentansvarsselskap, men omfatter også retursystemene. 

Plikt til å ivareta medlemmenes forpliktelser

Godkjente produsentansvarsselskap for emballasje skal ivareta medlemmenes forpliktelser. Disse er beskrevet under "Hvilke plikter har du som produsent?".  

Pliktene er for hver og en produsent, men oppfylles i praksis samlet gjennom arbeidet som produsentansvarsselskapet utfører.

Dette betyr blant annet at dere skal sørge for:

  • separat innsamling og håndtering av emballasjeavfall fra hele landet, både fra kommuner og fra næringsliv
  • at de nødvendige kostnadene som produsentene skal dekke til ulike aktører, blir dekket – les mer om dette på side 3
  • at produsentene som er medlem når materialgjenvinningsmålene som er fastsatt

Denne listen er ikke uttømmende.

Henvisning §§ 7-12, -13 -14

Krav til landsdekkende innsamling fra kommuner og næringsliv

Emballasjeavfall skal samles inn fra hele landet. Det gjøres en antagelse om at emballasjen som produsentene setter på markedet også blir solgt i hele landet. Dette vil ikke være tilfelle for alle produsenter, men ettersom dere utfører plikter kollektivt for alle produsenter som er medlemmer, gjelder denne plikten for alle produsenter.

Dere skal sørge for å samle inn emballasjeavfall fra både kommuner og næringsliv. Dere kan ikke oppfylle pliktene til produsent ved å samle inn kun fra kommuner eller kun fra næringsliv. 

Miljødirektoratet kontrollerer fordelingen av innsamling fra kommuner og næringsliv i forbindelse med kontroll av årlig rapportering. Dersom dere ikke oppfyller pliktene deres, vil dere bli varslet om at dere må gjøre en endring. 
Dersom dere på sikt fremdeles ikke samler inn en forholdsmessig andel fra kommuner og næringsliv, oppfyller dere ikke pliktene deres og Miljødirektoratet kan trekke godkjenningen deres.

Se mer under "Hva skjer hvis dere ikke oppfyller pliktene deres?". 

Plikt til å rapportere til Miljødirektoratet

Produsentansvarsselskapet skal rapportere til Miljødirektoratet hvert år, før 1. april. Dere skal rapportere for emballasjetypene dere har godkjenning for, og dere skal gjøre rapporteringen på skjema som sendes til dere fra Miljødirektoratet. 
De rapporterte tallene skal være kvalitetssikret, og dersom Miljødirektoratet behøver å føre kontroll med grunnlaget for rapporteringen skal denne informasjonen kunne gis skriftlig. 

Hva skal med i rapporten?

Henvisning § 7-15

Merk at fra 2026 skal retursystemer som er godkjent for drikkevareemballasje av plast også rapportere på materialgjenvunnet plast i drikkeflasker av plast til engangsbruk for deres medlemmer. Dette følger av produktforskriften § 2b-7. (lenke dit?)

Miljødirektoratet kan endre rapporteringsforpliktelsene

Dersom Miljødirektoratet behøver mer eller annen informasjon enn det som er oppgitt i avfallsforskriften § 7-15 fra produsentansvarsselskapene, kan Miljødirektoratet endre rapporteringsforpliktelsene for produsentansvarsselskapet. Det kan for eksempel skje dersom Norge får endrede rapporteringsforpliktelser som krever ny informasjon fra produsentansvarsselskapet.

Plikt til å dokumentere

Dere skal dokumentere:

  • Hvordan plikten til kostnadsdekning i avfallsforskriften § 7-8 (nødvendige kostnader til separat innsamling og etterfølgende transport og behandling av avfall fra emballasjen) oppfylles på produsentenes vegne. Det skal kommer frem mengder emballasje som er satt på markedet av medlemmene og menge emballasjeavfall som er samlet inn, kostnader til håndtering av emballasjeavfallet og inntekter ved salg av avfallet.
  • At det annet hvert år er utført en verifikasjon av rapporterte materialgjenvinningsandeler av en nøytral tredjepart. Denne verifikasjonen skal vise hvordan materialgjenvinningsandelene er blitt beregnet og hvorvidt dette er gjort i tråd med kravene i avfallsforskriften § 7-11.
  • For drikkevareemballasje: utregning og underlagsdokumentasjon for vedtak om returandel

Henvisning § 7-15

Dokumentasjonen beskrevet over skal dere oppbevare i minst 5 år. Miljødirektoratet kan føre tilsyn med denne dokumentasjonen.

Henvisning § 7-15

7-11

7-8

produktforskriften § 2b-7.  

Plikt til å informere og gjøre informasjon offentlig tilgjengelig

Dere skal gi informasjon til forbrukere og næringslivsaktører om hvordan emballasjeavfall håndteres og kastes på riktig måte, slik at emballasje blir korrekt sortert. Dette sørger for at emballasjeavfallets kvalitet ikke forringes og derfor muliggjør materialgjenvinning.

Dere skal gi denne informasjonen ved å gjennomføre minst én informasjonskampanje per år per emballasjemateriale. Det vil si at dersom en informasjonskampanje i året ikke bidrar til bedre forbedre håndtering av emballasjeavfallet, må dere utføre flere kampanjer per år. En informasjonskampanje kan for eksempel være rettet mot en forbrukergruppe som det er identifisert at i større grad behøver informasjon enn andre grupper.

Produsentansvarsselskapene kan samarbeide om å oppfylle dette kravet.

Dere skal også gjøre informasjon om selskapet offentlig tilgjengelig, slik at alle skal kunne se hvem som eier selskapet, hvem som er medlem og hvor stort vederlaget medlemmene skal betale per solgte produkt eller per tonn produkter som settes på markedet. Denne informasjonen skal oppdateres jevnlig og minst en gang i året.

Dere skal informere om hvor mye emballasjeavfall dere materialgjenvinner i prosent sett opp mot materialgjenvinningsmålene i forskriften. I den forbindelse oppfordres dere til å gjøre informasjon tilgjengelig om hva og hvordan emballasjeavfallet håndteres fra innsamling helt til materialgjenvinning er gjennomført.

Henvisning § 7-18, § 7-19

I emballasje- og emballasjeavfallsforordningen ((EU) 2025/40) kommer det ytterligere krav til hva dere skal gi av informasjon til offentligheten, især til forbrukere, knyttet til emballasjen som medlemmene deres "setter på" markedet. Dette gjelder blant annet informasjon om:

  • Ombrukssystemer som er tilgjengelig for ombruksemballasjen medlemmene setter på markedet
  • Rollen forbrukere spiller i å redusere emballasjeavfall, inkludert eksempler på gode rutiner
  • Konsekvensene av å ikke håndtere emballasjeavfall korrekt, som ved forsøpling eller feilsortering

Se artikkel 55 i forordningen for mer informasjon om hvilken informasjon som skal gis og hvordan. Regulation - EU - 2025/40 - EN - EUR-Lex

Plikt til å ha finansielle reserver

Dere skal ha en finansiell reserve for minimum seks måneders drift (nødvendige økonomiske midler eller økonomiske og organisatoriske midler) for å oppfylle forpliktelser om utvidet produsentansvar.

Det betyr at dere skal ha tilstrekkelig midler til rådighet til at dere kan drive ordningen i seks måneder. Dette kan være en avtale med morselskapet om at de stiller en garanti eller for eksempel et likviditetslån for 6 måneders drift.

Henvisning § 7-16

Vi gjør oppmerksom på at kravene til finansiell sikkerhet i emballasjeforordning er strengere enn i dagens regelverk. Det vil derfor komme nye krav til finansiell sikkerhet når emballasjeforordningene er tatt inn i norsk rett.

Produsentansvarsselskap skal være en egen enhet i enhetsregisteret

- 7-13 om Produsentansvarsselskap skal registreres som egen enhet i samsvar med lov 3. juni 1994 nr. 15 om Enhetsregisteret. Produsentansvarsselskap og retursystem etter avfallsforskriften kapittel 6 kan være registrert som samme enhet.

Hva skjer hvis dere ikke oppfyller pliktene deres?

Dersom dere ikke oppfyller pliktene deres kan Miljødirektoratet trekke godkjenningen dere har som produsentansvarsselskap. Dere vil bli varslet om at Miljødirektoratet vurderer dette dersom forhold viser at dere ikke oppfyller pliktene deres. 

Uten godkjenning kan ikke lenger produsentansvarsselskapet utføre oppgavene sine, utover å måtte behandle allerede mottatt emballasjeavfall i henhold til kravene. 

Medlemmene må da melde seg inn i et annet produsentansvarsselskap, eller sørge for å opprette et nytt produsentansvarsselskap. 

Vi genererer din PDF - vennligst vent

Dette kan ta litt tid