Hydrogenert terfenyl er et stoff som i liten grad brytes ned i miljøet. Det hoper seg opp i levende organismer og kan gi langvarige, skadelige effekter i miljøet.
Hydrogenert terfenyl spres i miljøet
Terfenyler er en gruppe aromatiske forbindelser. Når disse tilsettes hydrogen endres deler av molekylet slik at det ikke lenger er aromatisk, og stoffet får andre egenskaper. Hydrogenert terfenyl brukes blant annet som varmeoverføringsmedium og plastmykner.
Overvåkningsrapporter fra både Norge og Tyskland viser at stoffet spres til miljøet.
Vann: Funn i vann og sedimenter
Hydrogenert terfenyl kan spres til vann og sedimenter via det kommunale avløpet.
I 2018 ble både hydrogenert terfenyl og terfenyler funnet i avløpsvann i Norge. Terfenyler ble også funnet i innsjøer og elver. Året etter, i 2019, ble bare hydrogenert terfenyl undersøkt. Det ble funnet i 56 prosent av prøvene som ble tatt av avløpsvann, vann i nærheten av avløpsanlegg og vann fra vasking av tuneller. Det ble også funnet i alle sandfang som ble undersøkt. Sandfang fanger opp avrenning fra veier.
I 2018 ble terfenyler funnet i alle prøver som ble tatt av sedimenter fra Alnaelva og ved Storøyodden og Hovedøya i Oslofjorden. Analyser og undersøkelser året etter, i 2019, viste at sedimentene her ikke innholdt hydrogenert terfenyl.
Terfenyler er også tidligere funnet i sedimentprøver fra Tyskebukta, der elva Elbe renner ut (Schwarzbauer et al 2000).
Dyr: Høye nivåer i fiskelever
Både hydrogernert terfenyl og terfenyler er funnet i fisk, blant annet i torsk og abbor, og i blåskjell og o-skjell.
- I 2019 ble hydrogernert terfenyl funnet i overraskende høye nivåer i mange prøver som ble tatt av fisk i Oslofjorden og Mjøsa. Stoffet ble funnet i 67 prosent av fiskefiletene og 83 prosent av fiskeleverne som ble undersøkt. Nivåene i torskelever var opp til 300 mikrogram per kilo. I abborlever ble det funnet opp til 650 mikrogram per kilo.
- I 2018 ble terfenyler funnet i prøver av blåskjell fra Storøyodden og Hovedøya, men det ble ikke funnet hydrogenert terfenyl.
- I 2011 ble om lag 6800 liter hydrogenert terfenyl ved et uhell sluppet ut i Årdalsfjorden under stormen Dagmar. Stoffet ble spredt utover i fjorden på grunn av været og blandet inn i vannmassene. I ettertid påviste forskere fra Niva hydrogenert terfenyl i o-skjell fra ulike deler av Årdalsfjorden. Nivåene var høyest nærmest utslippspunktet innerst i fjorden.
Mennesker: Funn i blod
Det er svært få data tilgjengelig om terfenyler og hydrogenert terfenyl i mennesker, men stoffene ble funnet i blodprøver fra 39 av 40 deltakere i en mindre studie i Portugal fra 2009 (Gonçalves et al. 2009).
Innemiljø: Funn i støv
Hydrogenert terfenyl er funnet i innemiljøet i Norge. I 2018 ble stoffet funnet i inneluft i private hjem, men i mindre grad i kontorer. Året etter ble det funnet i nesten alle prøver av støv fra private hjem, og alle prøver fra næringsbygg.
Funnene tyder på at det er stor sannsynlighet for at vi eksponeres for stoffet, og at støv kan være en viktig kilde til eksponering.
Brukes i industriprosesser og produkter
Hydrogenert terfenyl brukes i store mengder i EU/EØS-landene. Den registrerte bruken i disse landene er mellom 10 000 og 100 000 tonn per år.
Det viktigste bruksområdet for stoffet, både i EU og i Norge, er som varmeoverføringsmedium for å regulere temperaturer i industriprosesser. I Norge skjer dette i lukkede anlegg i industrien, blant annet i Hydros aluminiumsanlegg i Årdal og Sunndal. De lukkede anleggene reduserer sannsynligheten for at stoffet slippes ut i miljøet.
Importerte plastprodukter er også en mulig viktig kilde til hydrogenert terfenyl i miljøet i Norge.
I tillegg bruker vi stoffet i drivstoffprodukter og i overflatebehandling av plast, lim og harpiksprodukter.
Ifølge den nordiske databasen SPIN er det registrert lite bruk av stoffet i Norge, men det er meldt inn at det selges blandinger med hydrogenert terfenyl til forbrukere, blant annet lim.
Den reelle bruken er mest sannsynlig langt høyere enn det som er registrert. Sannsynligvis er det en underrapportering av bruken, fordi stoffet foreløpig ikke har fått en harmonisert fareklassifisering. Bruk av stoffet kan dermed gå under radaren.
Stoffet hoper seg opp i organismer
Hydrogenert terfenyl er et komplisert organisk stoff. Mange av de forbindelsene stoffet består av brytes sakte ned, og hoper seg opp i næringskjeden. Stoffet er funnet mange steder i miljøet og til tider i høye nivåer.
Miljøeffekter
Det finnes mange studier av hydrogenert terfenyl, og beslektede stoffer, for å avdekke hvor nedbrytbare de er. Selv om noen studier har motstridende resultater er den samlede vurderingen at stoffet som helhet oppfyller det europeiske kjemikalieregelverkets kriterier for svært lite nedbrytbare stoffer (vP).
Videre har laboratorietester og overvåkningsdata vist at flere forbindelser i hydrogenert terfenyl har en betydelig evne til å hope seg opp i levende organismer. Den samlede vurderingen er at stoffet som helhet oppfyller kriteriene for stoffer som hoper seg svært lett opp i levende organismer (vB).
Det er vanskelig å konkludere om stoffets giftighet i miljøet. Flere av studiene som er gjort er mangelfulle eller gamle. Studiene tyder likevel på at stoffet ikke vil oppfylle kriteriet for giftighet, selv om noen av resultatene ligger ganske tett opp til det.
Helseeffekter
Det er finnes for lite informasjon til å kunne si om hydrogenert terfenyl er giftig for mennesker. Stoffer som er giftige for mennesker kan for eksempel gi langtidsvirkninger som kreft og reproduksjons- og arvestoffskader.
Noen studier av helseeffekter er gjennomført. Blant annet viste en studie på rotter at fostre som var eksponert for stoffet hadde høyere forekomst av misdannelser i skjelettet enn de som ikke ble utsatt for stoffet. Studien er ikke i seg selv nok til at vi kan konkludere med at misdannelsene skyldtes hydrogenert terfenyl.
Flere studier er nødvendige, både for å klargjøre dette, og andre spørsmål knyttet til stoffets helseeffekter.
Oppført på kandidatlista
Norge har felles kjemikalieregelverk med EU og deltar aktivt i arbeidet i EU og globalt med å regulere farlige stoffer.
Europeiske tiltak
Hydrogenerte terfenyl omfattes av EU-regelverk.
Kandidatlista
Hydrogenerte terfenyl står på kandidatlista i EUs kjemikalieregelverk Reach.
Stoffer som gir stor grunn til bekymring for helse og/eller miljø, settes på denne lista. Slike stoffer er kandidater for videre regulering i EU, som krav om autorisasjon eller forbud og andre restriksjoner.
Leverandører av kjemikalier og produkter som inneholder stoffer på kandidatlista, har informasjonsplikt overfor kundene sine og det europeiske kjemikaliebyrået Echa.
Norske tiltak
Hydrogenert terfenyl ble ført opp på norske myndigheters prioritetsliste i 2022.
Nyttige lenker:
Kjemikaliesøk