Faktaboks
- På prioritetslista: DSDMAC, DTDMAC og DHTDMAC
- De tre tensidene DSDMAC (også kalt DODMAC), DTDMAC og DHTDMAC er mest kjent. DTDMAC har vært mest brukt.
DSDMAC, DTDMAC og DHTDMAC er tungt nedbrytbare i miljøet. DSDMAC er klassifisert som svært giftig for vannlevende organismer og for sediment- og bunnlevende organismer. - CAS-nummer:
DHTDMAC: 61789-80-8
DTDMAC: 68783-78-8
DSDMAC (også kjent som DODMAC): 107-64-2
Nivåene i miljøet antas å være lave
Vi har relativt lite informasjon om forekomsten av tungt nedbrytbare tensider i miljøet i Norge i dag. Noen av dem finnes igjen i fisk i Oslofjorden.
Vi antar at nivåene de tungt nedbrytbare tensidene som er ført opp på den norske prioritetslista er lave, fordi de brukes i svært liten grad. Det er likevel vanskelig å koble bruk av stoffene til forekomsten i miljøet, fordi de ofte selges som blandinger og kan opptre i flere former.
Vann: Spres til miljøet med avløpsvann
Stoffene spres til miljøet med avløpsvannet. Her havner de stort sett i sedimenter og slam i elver, ferskvann og havneområder, hvor de i stor grad bindes til partikler.
Dette er bekreftet i en nordisk screeningstudie fra 2014, der flere tensider ble funnet i miljøet, og mest i sedimenter og avløpsslam.
Utslippene er sterkt redusert
Tungt nedbrytbare tensider har først og fremst blitt brukt i tøymyknere, men også i vaskemidler, hårbalsam, bilvoks, båtsparkel og gulvvoks.
Hovedkilde: Tøymyknere
Tøymyknere var opprinnelig det største bruksområdet for tungt nedbrytbare tensider.
I 1992 var forbruket av de tre tungt nedbrytbare tensidene DSDMAC, DTDMAC og DHTDMAC på ca. 770 tonn. Fram til 1995 gikk bruken kraftig tilbake, og nedgangen har fortsatt siden da. I dag brukes stoffene så og si ikke lenger.
Årsaken er først og fremst en kraftig reduksjon i bruken i tøymyknere, i tillegg til streng regulering av bruk av stoffene i vaskemidler.
Noen tensider har alvorlige effekter
Tensidene DSDMAC, DTDMAC og DHTDMAC har flere alvorlige egenskaper.
Miljøeffekter: Langtidsvirkning for enkelte organismer
De tre tensidene er tungt nedbrytbare i miljøet. De er også svært giftige og har langtidsvirkning på vannlevende organismer. Den mest følsomme arten ser ut til å være ferskvannsalgen Selenastrum capricornutum.
Det finnes lite informasjon om stoffenes giftighet i sedimenter, men ut fra data for lignende stoffer antas det at de kan være giftige for sediment- og bunnlevende organismer.
Helseeffekter
De tre tensidene er også farlige ved svelging, skadelige for øynene og irriterer huden.
Må oppfylle krav til nedbrytbarhet
Norge har felles kjemikalieregelverk med EU, og deltar aktivt i arbeidet i EU og globalt med å regulere farlige stoffer.
Europeiske tiltak
Tungt nedbrytbare tensider reguleres gjennom flere EU-regelverk.
Fareklassifisering
DSDMAC er fareklassifisert av myndighetene for å kunne gi alvorlig øyeskade og er meget giftig, med langtidsvirkning, for liv i vann.
Forbud
Det er forbudt å bruke tensider som ikke oppfyller kravene til nedbrytbarhet i miljøet (EUs vaskemiddelforordning). I Norge er forordningen tatt inn i produktforskriften § 2-14.
Norske tiltak
DSDMAC, DTDMAC og DHTDMAC ble oppført på norske myndigheters prioritetsliste da den ble opprettet i 1997.