Funn i Arktis

Ulike fosfororganiske flammehemmere er funnet i norsk natur. Nivåene i prøver fra miljøet er generelt lave. De høyeste nivåene finnes i nærheten av urbane områder og kommunale kloakkanlegg. 

Vi jobber mest med de fosfororganiske flammehemmerne TCEP, TCPP og TDCP.

Luft: Funn i Oslo-området

I prøver tatt fra Oslo-området, var det høye nivåer av fosfororganiske flammehemmere i luft. De høyeste nivåene gjaldt stoffet TCPP, og ble målt i Slottsparken.

Vann: Funn i avløpsvann, slam og sigevann

Stoffet TCEP er funnet i vannprøver fra kommunale kloakkanlegg, sediment, slam og sigevann fra søppelfyllinger. Flere fosfororganiske flammehemmere er også funnet i Alna-elva i Oslo.

Jord: Funn i Oslo-området

Fosfororganiske flammehemmere er funnet i jord fra Oslo over flere år, og nivåene ser ikke ut til å synke. TCEP og TCPP er blant de stoffene som ofte har størst bidrag blant de fosfororganiske flammehemmerne. I 2019 ble TCPP funnet i høye nivåer i en prøve av jord fra Bøler i Oslo. Her overskred stoffet det nivået som antas å være trygt for organismer som lever i jorda.

Dyr og mennesker: Funn i mange arter

Ulike fosfororganiske flammehemmere er funnet i meitemark, blåskjell, krabber, fugl og fugleegg, fisk, sel og rottelever. De som finnes i én art, gjenfinnes ikke nødvendigvis i en annen. Det er derfor vanskelig å beskrive hvordan fosfororganiske flammehemmere hoper seg opp i en næringskjede.

Stoffet TCEP er funnet i fugleblod (havørn) og egg (spurvehauk, toppskarv, ærfugl og gråmåke). Det er også påvist i meitemark, ferskvannsfisk, torskelever, strandkrabbe og blåskjell. Funnene i fugl og fisk tyder på at TCEP kan fraktes oppover i næringskjeden.

Noen fosfororganiske flammehemmere er også funnet i urin fra norske barn og deres mødre.

Innemiljø: Funn i inneluft og støv

Fosfororganiske flammehemmere blir ofte funnet i inneluft og husstøv. Nivåene samsvarer med nivåene av de samme stoffene i urinen fra norske barn og deres mødre.

Arktis: Høyest nivåer i fjellrev

Det er gjort målinger av fosfororganiske flammehemmere i arktisk luft. Nivåene var høye til å være målt på så fjerntliggende steder. Dette tyder på at stoffene kan langtransporteres med luft.

De høyeste nivåene av fosfororganiske flammehemmere i Arktis er funnet i fjellrev på Svalbard. Årsaken kan være at fjellreven spiser mye forskjellig og påvirkes av næringskjedene både i vann og på land. 

At stoffene er funnet i dyr høyt oppe i næringskjeden og er utbredt i miljøet inkludert Arktis, er foruroligende.

Brukes som flammehemmere og mykgjørere

Fosfororganiske flammehemmere er mye brukt som flammehemmere og mykgjørere i plast, og i skipsmaling og tekstiler. I tillegg brukes de som skumdempende midler og som tilsetning til smøremidler, hydrauliske oljer, gulvpoleringsmidler og lim.

De kan spres til miljøet gjennom utlekking, slitasje, avdamping og feil avfallsbehandling. Utslippene kan komme fra husholdninger, fabrikker, byggeplasser, trafikk og kommunale avløps- og avfallsanlegg.

Avløpsvann anses å være en viktig kilde til utslipp, fordi flere studier viser at kun en liten andel TCEP fjernes i renseanlegg.

Ikke registrert bruk av TCEP de siste årene

Vi har ingen informasjon om mengdene TCEP, TCPP og TDCP i produkter på det norske markedet, men vi har informasjon om hvor mye TCEP som har blitt deklarert til det norske produktregisteret. Det var en betydelig nedgang etter 2009, og fra 2018 har ingen deklarert TCEP til produktregisteret. 

Det er heller ikke lenger registrert bruk av TCEP Europa. TCEP kan imidlertid inngå i importerte produkter, men vi har ikke oversikt over i hvilket omfang dette eventuelt skjer.

Tall fra EU viser at den årlige bruken av det beslektede stoffet TDCP i Europa er på 1000–10 000 tonn. 

TCEP har flere alvorlige effekter

For de fleste fosfororganiske flammehemmere har vi lite informasjon om giftighet, nedbryting i miljøet og deres evne til å hope seg opp i organismer. Vi har mest kunnskap om TCEP, som har flere alvorlige effekter for helse og miljø.

Miljøeffekter: Brytes langsomt ned i naturen

Både TCEP og andre fosfororganiske flammehemmere brytes langsomt ned i naturen, og noen kan også hope seg opp i levende organismer. TCEP er også giftig, med langtidsvirkning for liv i vann.

Fosfororganiske flammehemmere er funnet i Arktis, noe som indikerer at de kan transporteres over store geografiske avstander.

Helseeffekter: Påvirker forplantningsevnen

For flere av stoffene er det indikasjoner på at de kan påvirke hormonbalansen hos mennesker og dyr, og gi effekter som for eksempel reproduksjonsskader.

TCEP kan skade forplantningsevnen, er mistenkt å være kreftfremkallende og er farlig ved svelging.

Flere forbud mot TCEP

Norge har felles kjemikalieregelverk med EU og deltar aktivt i arbeidet i EU og globalt med å regulere farlige stoffer.

Europeiske tiltak

Fosfororganiske flammehemmere reguleres gjennom flere EU-regelverk.

Fareklassifisering

Fareklassifisering av TCEP skyldes disse egenskapene:

  • kan skade forplantningsevnen
  • farlig ved svelging
  • mistenkt for å kunne forårsake kreft
  • giftig, med langtidsvirkning, for liv i vann

I Norge er fareklassifiseringen tatt inn i CLP-forskriften.

Forbud

TCEP er forbudt i kjemikalier som selges til private gjennom EUs kjemikalieregelverk Reach, vedlegg XVII post 28-30. I Norge er dette tatt inn i Reach-forskriften.

Bruk av TCEP, TCPP eller TDCP er forbudt i leker gjennom leketøydirektivet, i Norge er dette tatt inn i forskrift om sikkerhet ved leketøy.

Kandidatlista 

TCEP står på kandidatlista i EUs kjemikalieregelverk, Reach.

Stoffer som gir stor grunn til bekymring for helse og miljø, føres opp på denne lista. Slike stoffer er kandidater for videre regulering i EU, som krav om autorisasjon eller forbud og andre restriksjoner.

Leverandører av kjemikalier og produkter som inneholder stoffer på kandidatlista, har informasjonsplikt overfor kundene sine og det europeiske kjemikaliebyrået Echa.

Autorisasjonslista

TCEP er i tillegg ført opp på EUs liste over stoffer med krav til autorisasjon. Det er ikke tillatt å bruke stoffene på denne lista hvis ikke EU-kommisjonen, etter omfattende søknad fra en virksomhet, har gitt særskilt autorisasjon for hver enkelt bruk av stoffene.

Ingen virksomheter har søkt autorisasjon til å bruke stoffet.

Norske tiltak

TCEP ble oppført på norske myndigheters prioritetsliste i 2013.

Nyttige lenker: