Bly og blyforbindelser har flere alvorlige effekter på helse og miljø. Mye er gjort for å stoppe utslipp av bly, og bly er omfattende regulert, både nasjonalt, i EU og globalt. Ammunisjon er nå en betydelig kilde til utslipp av bly. Bly ble oppført på norske myndigheters prioritetsliste da denne ble opprettet i 1997.
- (lenke)Hvilke blyforbindelser er listet på prioritetslista?
Se oversikt over alle stoffene på prioritetslista (excel-fil?/kjemikaliesøk?))
Helse og miljøeffekter
Bly tas opp i fisk og pattedyr når de eksponeres over tid, og stoffet skilles langsomt ut av organismene og hoper seg opp i næringskjeden.
Fugler kan forgiftes av rester av blyhagl, fordi de får i seg bly sammen med småstein og grus når de spiser. Det er anslått at minst 135 millioner fugler er utsatt for blyforgiftning i Europa. Dette er en viktig grunn til at det nå er forbudt å bære og bruke blyhagl i våtmarksområder i hele EU/EØS-området, og at det er et forslag om forbud mot blyammunisjon og bly i fiskesøkker og -sluker.
Rovdyr og åtseletere får i seg blyhagl hvis de spiser forgiftede fugler, og dette kan medføre oppkonsentrering i næringskjeden.
Bly fra ammunisjon kan også spre seg i kjøtt og overføres til mennesker når vi spiser det.
Bly er akutt giftig for vannlevende organismer og pattedyr.
Bly er giftig og kan gi helseskader i små mengder. Kronisk blyforgiftning kan føre til skader på nervesystemet, økt blodtrykk, hjerte- kar sykdommer og nyreskader.
Bly og blyforbindelser kan skade forplantningsevnen og gi fosterskader. Gravide og barn er spesielt sårbare for blyeksponering, og bly kan hemme barns intellektuelle utvikling.
Kostholdet er en viktig kilde til bly hos barn og voksne. Det finnes ingen nedre grense for hva som anses som helt trygge nivåer, og eksponeringen for bly bør være lavest mulig. Det er anslått at omtrent en million barn hvert år er utsatt for bly fra viltkjøtt i EU-landene. Dette er noe av bakgrunnen for forslaget om forbud mot blyammunisjon, som nå diskuteres i EU/EØS-landene.
Vi får i oss mindre bly gjennom kostholdet i dag enn for 40 år siden, men enkelte grupper kan likevel få i seg nivåer som er forbundet med helseskader. Også i norske studier er det funnet blynivåer i blod fra gravide som kan føre til at barnet får redusert utvikling av nervesystemet.
Ammunisjon og fiskeutstyr /Spesielt aktuelt om bly?
Ammunisjon er nå en betydelig kilde til utslipp av bly. Bly har blitt brukt i ammunisjon til jakt og sportsskyting og i fiskeutstyr i århundrer. Det europeiske kjemikaliebyrået anslår at rundt 44 000 tonn bly hvert år spres i miljøet i EU-landene fra:
- sportsskyting (57 prosent)
- jakt (32 prosent)
- fiske (11 prosent)
Norge er det forbudt å bruke blyhagl på skytebaner. I tillegg er det forbudt å bruke og bære blyhagl i våtmarksområder. Dette forbudet er felles for hele EU/EØS-området.
I perioden 2005 til 2015 var blyhagl helt forbudt i Norge, og utslippene fra blyhagl var lave fram til det generelle forbudet ble opphevet i 2015.
I 2021 ble det importert 65 tonn patroner med blyhagl til Norge. Det tilsvarer en 50-dobling i forhold til 2014, da patroner med blyhagl som hovedregel var forbudt.
I tillegg kommer utslipp fra bruk av annen blyholdig ammunisjon.
Funn og overvåkning i miljøet
Utslippene av bly i Norge har blitt betydelig redusert siden 1990, hovedsakelig på grunn av overgangen til blyfri bensin. Bly som havner i innsjøer synker til bunns og akkumuleres i sedimentene, hvor nivåene har gått ned siden 1980-årene.
Til tross for en generell nedgang, finnes det fortsatt forhøyede blynivåer i jord, spesielt på grunn av blyammunisjon. Høye blynivåer er også funnet i lever fra rev og grevling i Oslo-området. Mattilsynet advarer mot å spise sjømat fra visse fjorder og vilt skutt med blyammunisjon på grunn av blyforurensning.
Overvåkingsprogrammer
feil i lenke
Forbud og reguleringer
Mye er gjort for å stoppe utslipp av bly. Bly er omfattende regulert, både nasjonalt, i EU og globalt.
Norske myndigheters prioritetsliste
Miljøgifter og andre stoffer som utgjør en alvorlig trussel mot helse og miljø, føres opp på norske myndigheters liste over prioriterte miljøgifter (prioritetslista). Norge har et nasjonalt mål om at bruk og utslipp av stoffene på prioritetslista skal fases ut.
[Lenke til hovedsiden: Norske myndigheters prioritetsliste]
Oversikt over alle stoffene på prioritetslista, kriterier for listing, hvilke plikter som gjelder for vikromheter og Miljødirektoratets rolle
Den norske prioritetslista er ikke et regelverk eller en forbudsliste, men fungerer som et viktig verktøy for hvilke stoffer myndighetene skal jobbe spesielt med og som næringslivet bør jobbe for reduksjon i bruk eller utslipp av. Alle virksomheter som må søke om tillatelse til forurensing, har ansvar for å beskrive om det blir forventa utslipp av stoff på prioritetslista.
Stoffer som oppfyller kriteriene for persistens, bioakkumulering og giftighet (PBT/vPvB-kriterier) og tilsvarende bekymring blir ført opp på lista. Formelt blir det vedtatt nye stoff på prioritetslista gjennom budsjettbehandlingen i Stortinget. Mange av stoffene på lista er alt omfattende regulert.
Nyttige lenker
Miljødirektoratet anbefaler også å abonnere på nyhetsmeldinger fra Miljødirektoratet for å få varsel om kommende og pågående reguleringsarbeid.