UV-beskyttere finnes i miljøet

Mange ulike kjemiske stoffer kan beskytte mot UV-stråler. Slike stoffer kan slippes ut til miljøet gjennom avløp og ved slitasje av materialer, eller når de vaskes av overflater. 

De fire stoffene UV-320, UV-327, UV-328 og UV-350 tilhører gruppen benzotriazolbaserte UV-filtre. De er funnet i lave nivåer i mange ulike typer prøver, blant annet fra avløpsanlegg og i dyr som måker og fisk. Av disse fire vet vi mest om UV-328 miljøet. 

Stoffet 3-BC tilhører en annen gruppe UV-beskyttere enn de fire som er nevnt over. Vi har få data om 3-BC fra Norge, og vi vet lite om forekomsten i miljøet. 

Vann

De tre stoffene UV-320, UV-327 og UV-328 er funnet i slam og vann fra kloakkrenseanlegg og sedimenter i Oslofjorden. Stoffene er også funnet i vann fra Alnaelva i Oslo.

En studie fra elver i Tyskland i 2016 viste målbare, men nedadgående nivåer av UV-320, UV-327, UV-328 og UV-350.

I Sverige ble 3-BC funnet i sedimenter, utløpsvann fra kloakkrenseanlegg og i avløpsslam i 2011.

Jord

UV-327 og UV-328 er funnet i jord og meitemark i Oslo-området.

Dyr og mennesker

Flere av UV-beskytterne er funnet i dyr og mennesker:

  • UV-328 er funnet i morsmelk.
  • UV-327 og UV-328 er funnet i lever fra rev, grevling og rotte, og i egg fra spurvehauk og gråmåke.
  • UV-327 og UV-328 er også funnet i børstemark, krill og torskelever i Oslofjorden. I tillegg er de funnet i ørret fra Alnaelva, og i lagesild og pungreke, et rekelignende ferskvannskrepsdyr, fra Mjøsa.
  • UV-327 og UV-328 er funnet i finneløse niser, som er øverst i sin næringskjede, utenfor Koreahalvøya.

Selv om det er få målinger av 3-BC, er stoffet funnet blant annet i krill og krøkle.

Inneluft

UV320, UV-327, UV-328 og 3-BC er målt i inneluft i Miljødirektoratets overvåkingsprogram. UV320, UV-327 og UV-328 er også målt i støv fra innemiljø.

Arktis

Flere av UV-beskytterne ble funnet i Arktis i en studie fra 2018, der det var særlig mange funn av UV-328. Stoffet ble blant annet funnet i alle prøver som ble tatt av lever fra mink, og i egg fra krykkje og ærfugl.

Stoffene brukes i forskjellige produkter

UV-beskyttere brukes i flere ulike type produkter.

Hovedkilde: Bruk i maling og lakk

De fire stoffene UV-320, UV-327, UV-328 og UV-350 brukes som stabilisatorer i maling og lakk, gummi og gjennomsiktig plast for å beskytte materialer mot sollys.

Ifølge det norske produktregisteret er mengdene av UV-320, UV-327, UV-328 og UV-350 små, og bruken ser ut til å være synkende. Se grafen under. UV-328 er det stoffet som har høyest omsetning i både Norge og EU.

Andre kilder: Importerte produkter, kosmetikk og tekstiler

Stoffene kommer også til EU og Norge gjennom importerte produkter.

3-BC har hovedsakelig blitt brukt som UV-filter i solkrem og i annen kosmetikk (hud- og hårpleiemidler). Bruk i kosmetikk er forbudt i dag.

I EU er det også rapportert om bruk av 3-BC som UV-beskyttelse i husholdningsprodukter og tekstiler.

UV-beskyttere har alvorlige miljøegenskaper

Alle de fire benzotriazolbaserte UV-filtrene har svært alvorlige miljøegenskaper. Stoffet 3-BC er hormonforstyrrende i miljøet.

Miljøeffekter: UV-320, UV-327, UV-328 og UV-350

Vi antar at alle de fire benzotriazolbaserte UV-filtrene vil oppføre seg på samme måte når de havner i miljøet. Alle er svært lite nedbrytbare, og hoper seg svært lett opp i organismer og i næringskjeder.

UV-320 og UV-328 er i tillegg giftige. Stoffene gir skader i leveren hos pattedyr ved langvarig eller gjentatt eksponering. UV-328 kan også gi skader på nyrer ved langvarig eller gjentatt eksponering.

Vi mistenker at flere andre benzotriasolbaserte UV-filtre har de samme helse- og miljøfarlige egenskapene.

Miljøeffekter: 3-BC

3-BC er hormonforstyrrende i miljøet. Stoffet er hormonsforstyrrende i fisk, og fremmer produksjon av vitellogenin hos hannfisk. Vitellogenin er et protein som brukes for å danne egg, noe som normalt ikke skal finnes hos hannfisk. Hos hunnfisk er det påvist uregelmessig østrogensyklus. Stoffet kan føre til endringer i kjønnsbalansen, slik at det blir mer hunnfisk enn hannfisk.

Lignende hormonforstyrrende effekter er funnet hos rotter, og det kan ikke utelukkes at effektene også kan forekomme hos virvelløse dyr.

Det er vist at stoffet påvirker reguleringen av skjoldbruskkjertelen, hormonene og kjønnshormonene i rumpetroll. Selv kortvarig eksponering kan gi livsvarige skadeeffekter på dyr, dersom det skjer i sårbare utviklingsstadier – som fosterstadiet. 

Det antas at 3-BC ikke brytes lett ned. Det er også påvist at stoffet kan akkumulere noe i organismer.

Fem UV-beskyttere på prioritetslista

Norge har felles kjemikalieregelverk med EU og deltar aktivt i arbeidet i EU og globalt med å regulere farlige stoffer.

Globale tiltak

I mai 2023 ble det enighet om å oppføre UV-328 i Stockholmkonvensjonen om persistente organiske miljøgifter (POP-er). Dette betyr at bruken av stoffet skal fases ut globalt. 

I en tidsbegrenset periode er det unntak som tillater produksjon og bruk til visse anvendelser for bruk i en rekke bildeler, industriell maling/overflatebehandling for maskiner, kjøretøy, tog og stålkonstruksjoner, mekaniske separatorer i blodtapperør, triacetylcellulose film i polarisatorer og fotografisk papir, samt reservedeler som LCD-paneler som brukes i kjøretøy/maskiner og apparater.

Europeiske tiltak

UV-beskyttere er oppført på flere EU-lister og omfattes av kosmetikkregelverket. 

Kandidatlista

De fem stoffene UV-320, UV-327, UV-328, UV-350 og 3-BC, står på kandidatlista i kjemikalieregelverket Reach. Stoffer som gir stor grunn til bekymring, føres opp på denne lista. Slike stoffer er kandidater for videre regulering i EU, som krav om autorisasjon eller forbud og andre restriksjoner.

 Leverandører av kjemikalier og produkter som inneholder stoffer på kandidatlista, har informasjonsplikt overfor kundene sine og det europeiske kjemikaliebyrået Echa.

Autorisasjonslista

UV-320, UV-327, UV-328 og UV-350 er også ført opp på lista over stoffer med krav til autorisasjon i Reach.  Det er ikke tillatt å bruke stoffene på denne lista hvis ikke EU-kommisjonen, etter omfattende søknad fra virksomhetene, har gitt særskilt autorisasjon for hver enkelt bruk av stoffet. Søknadsfristen er gått ut for UV-stoffene. Det betyr at det er forbudt å bruke stoffene, hvis ingen søknader er levert. 

Flere andre benzotriazolbaserte UV-filtre vurderes for videre oppfølging under Reach. Det gjelder blant annet UV-P, UV-329, UV-928 og UV-326.

Kosmetikkregelverket

3-BC er forbudt å bruke både i solkrem og i annen kosmetikk. 

Norske tiltak

De fire stoffene UV-320, UV-327, UV-328 og UV-350 ble oppført på norske myndigheters prioritetsliste i 2017. Stoffet 3-BC ble oppført i 2020.

Faktaboks: 

  • prioritetslista: UV-320, UV-327, UV-328, UV-350 og 3-BC
  • Benzotriazolbaserte UV-filtre er en gruppe stoffer som blant annet brukes i gjennomsiktig plast for å beskytte materialer mot UV-stråling.
  • UV-320, UV-327, UV-328 og UV-350 er svært lite nedbrytbare (vP), hoper seg svært lett opp i organismer (vB) og i næringskjeder, og regnes derfor som miljøgifter. To av stoffene er også giftige (UV-320 og UV-328)
  • Flere andre er mistenkt å være PBT- eller vPvB-stoffer.
  • CAS-nummer:
    UV-320: 3846-71-7
    UV-327: 3864-99-1
    UV-328: 25973-55-1
    UV-350: 36437-37-3

         " width=

Faktaboks:

  • 3-BC er et hormonforstyrrende organisk stoff, som kan absorbere UV-lys.
  • Oppført på prioritetslisten (2020).
  • Fram til 2015 var 3-BC mest brukt i solkrem, men dette er nå forbudt.
  • CAS-nummer: 15087-24-8.

Faktaboks som brukes på alle stoffsidene:

  • Norge har et nasjonalt mål om å stanse bruk og utslipp av stoffene på prioritetslista. Dette er stoffer som kan ha så alvorlige konsekvenser at de i hovedsak blir håndtert og regulert etter sine iboende egenskaper. 
  • Stoffer som omfattes av målet (miljøgifter og stoffer med tilsvarende bekymring):

Lite nedbrytbare stoffer som hoper seg opp i organismer og har alvorlige langtidsvirkninger eller er svært giftige for miljøet (PBT).

Svært lite nedbrytbare stoffer som svært lett hoper seg opp i levende organismer uten krav til kjente giftvirkninger (vPvB).

Stoffer som gjenfinnes i næringskjeden som gir tilsvarende grunn til bekymring.

Andre stoffer, som hormonforstyrrende stoffer og tungmetaller, som gir tilsvarende grunn til bekymring.

  • Hittil er 81 stoffer og stoffgrupper oppført på prioritetslista.
  • For mange av stoffene er tiltak som krav til utslippsreduksjoner og forbud innført.