Klimasats-prosjekt

Redusert matsvinn og klimavennlige menyer

Prosjektnavn: Redusert matsvinn og klimavennlige menyer
Fylke: Trøndelag (N)
Søker: Trondheim kommune, Miljøenheten
Tilskudd: 437 500
Status: Gjennomført
Søknadsår: 2017
Type tiltak: Holdning og undervisning, Mat

Trondheim kommune ønsket å øke bevisstheten rundt matsvinn i kommunens sykehjem og skoler og barnehager og undersøkte mengde og andel matsvinn i det kommunale avfallet.

En detaljanalyse ble gjennomført og avdekket at hele 64% av matavfallet i Trondheim var matsvinn. Det ble også observert at 34% av matsvinnet fremdeles var innpakket i originalemballasje. Trondheim kommune valgte derfor å lage et komplett undervisningsopplegg for 6. trinn i barneskolen, sammen med Framtiden i våre hender. Undervisningsopplegget skulle skape bevissthet rundt matsvinn og bidra til å redusere matsvinnet i kommunen.

Undervisningsopplegg om matvsinn

  • Undervisningspakken er både bilderik og variert, og kan brukes som grunnlag i undervisningen i andre kommuner. Den inneholder blant annet:
    • presentasjon om matproduksjon og matsvinn med notater og oppgaver
    • spill med oppgavekort om matvarer og dato
    • film om matsvinn (13 minutter)
    • A3 plakater som kan skrives ut og henges i klasserommet og på skolen
    • lapper som kan skrives ut til butikkaksjon
    • klassens MatVinn-avtale med skjema til utfylling
    • infoark til foreldre som kan skrives ut og legges i meldemappa

Se lenke til undervisningspakken nedenfor.

Erfaringer 

  • Kommunen jobber også med å utvikle klimavennlige menyer for kommunale enheter. De foreløpige funnene viser at de største utfordringene med matsvinn ligger på systemnivå og ikke nødvendigvis i hver enkelt enhet. For eksempel har de avdekket at til tross for at måltidsporsjonene og næringsinnholdet i sykehjemmenes måltider er nøye vurdert, havner store mengder emballert mat fra produksjonskjøkkenet i søpla – urørt av brukerne.
  • Kommunen erfarer at det har vært helt avgjørende å ha med egne innkjøpere og ernæringsfysiologer for å finne kjernen i hvorfor matsvinn oppstår og hva som skal til for å redusere det.

Relevante lenker