Mange år med utskiping av trelast og jernmalm, industri, båttrafikk og avrenning fra land har forurenset sjøbunnen og påvirket det marine miljøet rundt Arendal by. Deler av Arendals havneområder har vært sterkt forurenset av blant annet tungmetallene kobber og kvikksølv og miljøgifter som PAH og TBT.
Forurensningen utgjorte en risiko for helse og miljø. Det var derfor nødvendig med tiltak i Pollen og Kittelsbukt.
Hva er gjort for å få en renere sjøbunn?
Arbeidet med å fjerne forurensning fra sjøbunnen i Arendal-området har foregått i flere etapper.
Det er gjort tiltak for å rydde opp i forurenset grunn på land ved Eydehavn, som ligger noen kilometer fra Arendal sentrum, og i sjøbunnen i Bukkevika, der den kommunale havna har ligget siden 2008.
I 2018-2019 ble sjøbunnen i Pollen og Kittelsbukt dekket til med 30-40 cm rene sand- og grusmasser i et område som tilsvarer omlag fem fotballbaner. Dermed er den vesentligste forurensningen i sjøen ved Arendal ryddet opp.
Det er gjennomført etterovervåking etter et og to år begge steder. Dette viser i noen grad rekontaminering , særlig i Kittelsbukt. Arendal kommune planlegger å forlenge overvannsledning lenger ut fra land for å bedre situasjonen.
Det som eventuelt gjenstår i Arendal indre havn er Barbubukt. Det er usikkert om man bør gjøre tiltak eller ikke i dette området. Ytterligere overvåking vurderes.
Hva er miljøeffekten av oppryddingen?
Når forurenset sjøbunn dekkes til med rene masser av sand og grus, hindres oppvirvling av forurenset sediment fra båttrafikken. Det fører til at fisk, andre sjødyr, tang og tare, kan etablere seg igjen.
Badeplasser, særlig i Kittelsbukt, blir mer fristende for byens befolkning.
Spleiselag mellom staten og kommunen
Oppryddingen i indre havn har blitt gjennomført som et spleiselag mellom staten og kommunen. Staten ved Miljødirektoratet, har finansiert omlag 60 prosent av tiltakskostnadene. Arendal kommune har dekket resten.