Rundt Drammensfjorden har det har vært omfattende industri i lang tid. Industri, verftsvirksomhet og avrenning fra byen har ført til forurensning med miljøgifter som PAH og TBT.

De siste 30 årene er utslippene til Drammensfjorden betydelig redusert. Flere forurensede industriområder langs fjorden har blitt ryddet opp. Dette har ført til at spredning av forurensning til sjø er redusert.

Sand fra elvene dekker til forurensingen

Overvåkning av Drammensfjorden har vist at rene partikler føres med Drammenselva og Lierelva og dekker til den forurensede sjøbunnen i den indre delen av fjorden.

Det gjør at fjorden er i ferd med å bli renere, men det finnes fortsatt forurensningskilder på land. Denne naturlige tildekkingen av forurensningen overvåkes nøye.

Hva blir gjort for å få en renere sjøbunn?

Den naturlige tildekkingen fra elvene overvåkes jevnlig og er hovedtiltaket for å få en renere Drammensfjord. I tillegg er det et viktig tiltak å fjerne pågående forurensningskilder.

Noen delområder i fjorden har så høy forurensning at den naturlige tildekkingen sannsynligvis ikke vil være nok for å forberede tilstanden i sjøbunnen.

Disse områdene kalles for "hot spots". Her må forurensningssituasjon avklares og kartlegges før videre tiltak for opprydding blir aktuelt.

Spleiselag mellom staten og kommunene

Lier og Drammen kommune samarbeider om prosjektet Ren Drammensfjord. Målet med prosjektet er å følge opp overvåkingen og tiltakene som må til for å få en renere fjord. 

Staten ved Miljødirektoratet finansierer prosjektlederstillingene og bidrar med finansiering av overvåkingen.

Les mer

Om prosjektet og kontaktinformasjon