Industrivirksomhet har pågått i Grenland i over 100 år. Utslipp fra industrien er hovedkilden til forurensningen av miljøgifter i sjøbunnen 

Mange påvirkninger 

Hovedutfordringen i Grenlandsfjordene i dag er tidligere utslipp av dioksiner fra den nedlagte magnesiumfabrikken til Norsk Hydro på Herøya. Vi finner igjen dioksiner i sjøbunnen og i sjølevende dyr. De høyeste nivåene av miljøgifter finnes i Frierfjorden i nærheten av Herøya der utslipp av dioksiner fant sted helt til 1990-tallet. 

Fjordene er også påvirket av miljøgifter som tungmetaller, der spesielt Gunnekleivfjorden er sterkt forurenset av kvikksølv. Dette skyldes tidligere utslipp fra den nedlagte klorfabrikken til Norsk Hydro på Herøya.  

Industrien i Grenland består i dag av mange ulike virksomheter på begge sider av fjorden. På vestsiden av Frierfjorden er det to store industriområder, Rafnes og Rønningen. Virksomheter der har bidratt, og fortsatt bidrar, med forurensning til fjorden. I dag er utslippene av miljøgifter til Grenlandsfjordene små i forhold til tidligere, men det er betydelige utslipp av næringsstoffer som nitrogen og fosfor. Kildene er kommunale avløp, overvannsavrenning fra tettbebygde områder og jordbruk. Yaras virksomhet på Herøya Industripark har i tillegg utslipp av nitrogen.  Frierfjorden påvirkes særlig av næringstoffutslippene.  

Skipstrafikken til og fra Grenland havn og alle industrikaiene bidrar til spredning av forurensning. De siste årene har skip som venter på kaiplass på land ligget på vent, særlig på Frierflaket. Der har oppankring ført til at forurenset sjøbunn har blitt virvlet opp, noe som har bidratt til spredningen av forurensning innerst i Frierfjorden.

Overvåking 

Det finnes mye overvåkingsdata som viser utviklingen av Grenlandsfjordene over tid. Overvåking viser blant annet at det skjer en svært langsom reduksjon av dioksiner og TBT i fjordsedimentene.

Fagrådet for Ytre Oslofjord overvåker næringssalter og overgjødsling i ytre kyst.

Miljødirektoratet overvåker miljøtilstanden i økosystemet i utvalgte områder langs norskekysten gjennom programmet Økokyst. 11 vannforekomster i Ytre Oslofjord og Grenlandsfjordene inngår i overvåkningsprogrammet.

I tillegg gjennomfører bedrifter som har tillatelse til utslipp til Grenlandsfjordsystemet fra Miljødirektoratet tiltaksrettet overvåking etter vannforskriften. 

Gunnekleivfjorden

Miljødirektoratet har stilt krav til Norsk Hydro om å rydde opp i forurenset sjøbunn i Gunnekleivfjorden. Arbeidet med opprydding startet høsten 2023. Planlagt ferdigstillelse er innen utgangen av 2024.

Les mer