Sjøbunnen i Oslo havn var lenge sterkt forurenset av miljøgifter som PAH, PCB, TBT, kvikksølv, bly og kadmium. Forurensningen var en følge av historiske industriutslipp, kloakk, avrenning fra land og båttrafikk.

Undersøkelser og risikovurdering viste at forurensningen utgjorde en uakseptabel risiko for helse og miljø.

Sjøbunnen i Pipervika, Bjørvika/Bispevika og Lohavn ble ryddet opp i perioden 2006 til 2011.

Samarbeid med Oslo Havn og Statens vegvesen

Oslo Havn KF hadde behov for økt seilingsdyp og økt dyp ved kaiene. De var også ansvarlige for gjennomføring av oppryddingen. Prosjektet samarbeidet med Statens vegvesen som laget Operatunnelen i Bjørvika og Bispevika.

Kostnadene til oppryddingen ble fordelt mellom Oslo Havn KF / Oslo kommune og Miljødirektoratet.

Hva slags tiltak ble utført?

I Pipervika, Bjørvika/Bispevika og Lohavn ble sjøbunnen på dyp mindre enn ca. 15 meter mudret og deretter tildekket med ren sand. Sjøbunnen på dyp mellom ca. 15-20 meter ble tildekket med rene masser, blant annet leire fra Operatunnelen. 

De mudrede massene ble deponert i et sjøbunnsdeponi ved Malmøykalven og tildekket med rene masser.

Overvåking pågår

Områdene som ble ryddet opp og sjøbunnsdeponiet ved Malmøykalven blir nå overvåket.

Overvåkingen i etterkant viser at tildekkingslaget på sjøbunnsdeponiet fungerer godt og holder forurensingen på plass og hindrer spredning.

Det meste av sjøbunnen er fremdeles lite forurenset, men avrenning av overvann fra byen tilfører noe ny forurensning innerst ved land. Her blir tilstanden dårligere.

Hovedkilder til forurensningen er antatt å være urban avrenning fra tette flater på land til sjø, for eksempel veivann, utslipp av overvann der det er utilsiktet inntrengning av kloakk og forurensning som er fraktet med Akerselva.

Forurensning fra områder som ikke er ryddet, kan også forurense områder i nærheten som er ryddet.

Overvåkningen viser også at marine dyr og planter kommer tilbake og etablerer seg igjen når sjøbunnen er ryddet. Bløtbunnsfaunaen har etablert seg i tiltaksområdene og tilstanden er jevnt over god.

Les mer