Ranfjorden har en lang forurensningshistorie. Forurensningen stammer fra både tidligere gruvedrift, og fra historiske industriutslipp på Mo.

Forurensning fra industri  

Sjøbunnen er forurenset med tungmetaller, og særlig PAH. I indre deler av fjorden er forurensning med PAH det største forurensningsproblemet.

PAH-utslippene fra lokal industri er betydelig redusert siden 2013 ifølge databasen Norske Utslipp. Men det er fortsatt utslipp av PAH og tungmetaller som påvirker Ranfjorden.

Flere kilder bidrar til forurensningen i fjorden

Utslipp fra Rana Gruber og Mo Industripark er de viktigste kildene for tilførsel av PAH og tungmetaller til Ranfjorden.

Mobekken og Ranelva renner ut i Ranfjorden og har med seg miljøgifter fra forurensning på land.

Ryddet ved koksverket

Det tidligere koksverket ved Koksverktomta har vært en stor kilde til av forurensning til Ranfjorden. Koksverktomta ligger i nærheten til Rana Gruber og Ranfjorden.

Grunnen rundt koksverket var tidligere sterkt forurenset med PAH. Forurensningen er ryddet og arbeidene ferdigstilt i 2006. Dette har redusert utlekking og tilførsler av forurensning fra land til Ranfjorden. Det er ikke ryddet opp i sjøen utenfor koksverktomta. 

Farledsprosjekt ved innseilingen til Mo i Rana

Kystverket planlegger tiltak i kystleden inn mot Mo i Rana i forbindelse med ny norsk transportplan (NTP). Målet er å bedre sjøsikkerheten og framkommeligheten. Samtidig vurderer de også muligheten for at farleden kan utdypes samtidig med at sjøbunnen ryddes. Det er planlagt at tiltakene kan starte opp en gang mellom 2022 og 2027. 

Tilstanden i fjorden overvåkes

Flere bedrifter har i samarbeid med Rana kommune utarbeidet et overvåkingsprogram. Overvåkingen skal undersøke hvordan industriutslipp og kommunale avløpsanlegg påvirker Ranfjorden. Miljødirektoratet følger opp industriutslippene, og vurderer løpende endringer i utslippsvilkårene til industrien.

Les mer