Lang tids industrivirksomhet rundt Sørfjorden har ført til at den indre delen av Sørfjorden er forurenset av flere miljøgifter som tungmetaller, PAH, PCB og plantevernmiddelet DDT.
Det har vært industrivirksomhet ved Sørfjorden siden tidlig på 1900-tallet da tungindustri, som Odda smelteverk, D.N.N. Aluminium og Det norske Zinkkompani, etablerte seg i området, og frem til i dag. Miljødirektoratet er myndighet for å følge opp industribedriftene.
Siden 1990-tallet har miljøtilstanden i Sørfjorden bedret seg noe. Nivåene av miljøgifter i fisk og muslinger har vært nedadgående. Dette er skyldes blant annet at industriutslippene har blitt kraftig redusert de siste 20-30 årene. Forurenset sjøbunn i Eitrheimsvågen ble dekket til tidlig på 1990-tallet, og det bidro lokalt til en forbedring i fjorden. Overvåking viser nye tilførsler av forurensing fra land i dette området.
Kilder til forurensning i Sørfjorden
De største forurensningskildene i dag er utslipp til vann og luft fra industrivirksomhetene Boliden (tidl. Norzink), Noralf og TiZir (tidl. Eramet Titanium & Iron, Tyssedal). I tillegg bidrar kommunale avløp, utvasking av forurenset jord fra lokale elver og bekker (Opo og Tysso), og nedfall av forurensning fra luft til forurensning av fjorden. Forurenset sjøbunn fra tidligere tiders utslipp utgjør også en kilde til utlekking og spredning av miljøgifter.
Historiske utslipp fra industrivirksomhetene har ført til at særlig sjøbunnen i den innerste delen av Sørfjorden er sterkt forurenset, spesielt av PAH og tungmetaller. Områder lenger ut i fjorden er også forurenset på grunn av industriaktiviteten. Sørfjorden er i tillegg forurenset av DDT, som ble brukt som plantevernmiddel i forbindelse med fruktdyrking langs fjorden fra ca. 1945 til 1970.
Miljøtilstanden i fjorden overvåkes
Miljødirektoratet har pålagt bedriftene Boliden Odda AS og Tizir Titanium & Iron AS og Odda å overvåke miljøtilstanden i Sørfjorden. Resultatene fra overvåkingen i 2018-2019 viser at det fortsatt er høye nivåer av miljøgifter i sjøbunnen i fjorden, spesielt tungmetaller og PAH. I blåskjell var konsentrasjonen av kvikksølv over grenseverdien for klasse III på de fleste stasjonene der det ble tatt målinger i 2018 og i 2019.
Det er påvist DDE (DDT-metabolitt) i blåskjell, men nivåene er ikke klassifisert etter vannforskriften fordi det ikke finnes grenseverdier (EQS) for disse stoffene i biota.
Les mer om Boliden Odda AS og Tizir Titanium & Iron AS på norskeutslipp.no i lenkelisten under.
Les mer