Rendyrke teksten her til å omhandle havet, har laget egen temaside på kysten. usikker. Koble sammen med side om Forvaltningsplaner (om vi skal ha den, eller om det er bedre å legge teksten her - noe er allerede lagt inn) + Sjøfugl + Havforsuring?
Miljøhistorie
Værstasjon viser at Norskehavet er varmere og surere
---
Havet er rikt på ressurser
De norske havområdene er mer enn seks ganger større enn de norske landområdene. Det er 2,4 millioner kvadratkilometer hav, mot 0,38 millioner kvadratkilometer land. Da er også Svalbard og Jan Mayen regnet med.
Havområdene våre består av Barentshavet i nord, Norskehavet og Nordsjøen og Skagerrak i sør. Havområdene er svært produktive og rike på ressurser. Her finner du blant annet kaldtvannskoraller, store bestander av fisk, sjøfugl og sjøpattedyr.
Miljøtilstanden er god, men havområdene våre påvirkes i varierende grad av klimaendringer og menneskelige aktiviteter. Utvinning og høsting av ressurser og bruk av havet til ulike formål, stiller oss overfor nye utfordringer når det gjelder å ta vare på de store verdiene havet representerer.
Slette avsnitt eller overføre til side om "Kysten"
Kysten er viktig for oss
Langs kysten finner vi et rikt plante- og dyreliv. Sjøarealet innenfor grunnlinjen med fjordene er viktig for kommersielt fiske. Her finnes mange egnede lokaliteter for akvakultur.
Kysten er også viktig som rekreasjonsområde. Omtrent 80 prosent av befolkningen i Norge bor mindre enn ti kilometer fra sjøen.
Mange ulike myndigheter har et ansvar for forvaltningen av arealer, miljø og ressurser i kystsonen. Målet er å sikre en ren kyst med god miljøtilstand.
Her kan du lese mer om kysten.?
Menneskelig aktivitet påvirker kyst- og havområdene
Påvirkningene på de marine økosystemene skyldes menneskelig aktivitet som pågår ute i havet, på land eller langs kysten.
Viktige påvirkningsfaktorer er:
- fiskeri
- fiskeoppdrett
- skipsfart
- olje- og gassvirksomhet
- industri
- avløp
- landbruk
- marin forsøpling
Økosystemene påvirkes også av forurensning som fraktes til våre farvann med luft- og havstrømmer langveisfra, men også fra landbaserte aktiviteter som bringer forurensninger til elvene og deretter når havet.
Konsekvensene av alle påvirkningene kan medføre:
- endring og ødeleggelse av leveområder
- redusert biologisk mangfold
- nedgang i bestander
- økt belastning på sårbare arter
Klimaendringer bidrar i tillegg stigende havtemperatur og økt issmelting. Utslipp av CO2 forsurer havet. Dette er bekymringsfullt, fordi et surere hav kan føre til store endringer i økosystemene.
Kalkdannende nøkkelarter som små krepsdyr og koraller kan rammes spesielt hardt når havet blir surere, fordi syren etser og sliter på skallet deres.
Helhetlig forvaltning av kyst- og havområdene
God miljøtilstand skal sikres i norske havområder gjennom helhetlige forvaltningsplaner som utarbeides og følges opp av ansvarlige myndigheter i samarbeid med fageksperter.
I 2020 ble det for første gang lagt fram forvaltningsplaner for alle de tre havområdene i en felles stortingsmelding:
Tidligere ble det lagt fram planer for hvert enkelt havområde. Den første planen gjaldt Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten og ble lagt fram i 2006. Deretter kom planen for Norskehavet i 2009 og for Nordsjøen og Skagerrak i 2013.
Forvaltningsplanene gir oss både kunnskap og skisserer en rekke tiltak som må til for å sikre god miljøtilstand i havområdene.
Forvaltningsplanene for havområdene avgrenses av grunnlinjen. Kysten innenfor forvaltes av vannregionmyndighetene gjennom vannforskriften. Hav og kyst påvirker hverandre og dette må det tas hensyn til i arbeidet med forvaltningen av områdene.
Relaterte lenker
- OvervåkingsgruppenRådgivende faggruppe i arbeidet med helhetlige forvaltningsplaner for norske havområder. Gruppen rapporterer også om utviklingen i miljøtilstanden i norske havområder.
- Faglig forum for norske havområderFaglig forum utarbeider det samlede faglige grunnlaget for havforvaltningsplanene. Her finner du det faglige grunnlaget og informasjon om arbeidet.
- Miljødirektoratet: Vann, hav og kystInformasjon om kartlegging og overvåking av biologisk mangfold, forvaltning og internasjonalt havarbeid.
- HavforskningsinstituttetMarint forskningsinstitutt. Hovedaktivitetene er forskning, rådgivning og overvåkning.
- FiskeridirektoratetRådgivende og utøvende organ innen fiskeri- og havbruksforvaltning i Norge.
- KystverketNasjonal etat for kystforvalting, sjøsikkerhet og beredskap mot akutt forurensning.