Lokal luftkvalitet

NY - Veitrafikk og luftforurensning

Veitrafikk er den viktigste lokale kilden til luftforurensning. Det er fortsatt behov for å redusere trafikkforurensningen i byer og tettsteder.

Viktigste kilde til lokal luftforurensning

Utslipp fra veitrafikken bidrar mye til lokal luftforurensning fordi de skjer på bakkenivå.

En viktig forurensningskilde er eksos fra kjøretøy med forbrenningsmotor. Eksosen kan bestå av blant annet små svevestøvpartikler og nitrogendioksid (NO2). Dieselkjøretøyer er den viktigste utslippskilden til NO2 i Norge.

En annen viktig forurensningskilde er slitasjepartikler fra vei, bildekk og bremser. Disse partiklene kalles ofte veistøv. Alle typer kjøretøy bidrar til slitasjepartikler, men det dannes langt mer veistøv når man kjører med piggdekk, enn når man kjører piggfritt.

Svevestøv fra veitrafikk kan virvles opp igjen, hvis det ikke skylles bort av nedbør eller fjernes ved renhold.

Mindre utslipp av svevestøv og NOx

De samlede eksosutslippene av svevestøv fra kjøretøy nådde sitt høyeste nivå i slutten av 1990-årene. Siden har utslippene gått ned. Årsaken er at det har blitt stilt stadig strengere krav til eksosutslipp for både lette og tunge kjøretøy. 

Utslipp av svevestøv fra slitasje på veier, dekk og bremser har ikke gått ned i samme takt.

I 2021 var det samlede utslippet av svevestøv (PM10) fra veitrafikken 2278 tonn.

Piggdekk gir svevestøv

Bruk av piggdekk sliter på veiene og fører til dannelse av svevestøv. Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Kristiansand har piggdekkgebyr for å redusere andelen bilister som kjører med piggdekk.

Piggfriandelen i noen byområder:

  • Oslo hadde 90 prosent piggfriandel i februar 2022, mens Stavanger og Sandnes hadde 91 prosent.
  • I Trondheim var andelen 81 prosent i februar 2022. Andelen har økt fra 64 prosent etter at piggdekkgebyr ble gjeninnført i 2016. 
  • I Skien og Porsgrunn var andelen 73 prosent i februar 2022, mens den var 75 prosent i Kristiansand.
  • Lillehammer hadde en andel på 51 prosent, mens Hamar hadde 60 prosent i februar 2021.
  • I Drammen var andelen 85 i februar 2020, mens den var 17 prosent i Tromsø.
  • Bergen hadde en andel på 88 prosent ved forrige piggdekktelling i februar 2019.

Mindre utslipp av nitrogenoksid (NOx)

Nitrogenoksider (NOx) er en blanding av gasser som både inneholder nitrogen og oksygen (for eksempel NO, NO2, N2O3). NOx oppstår ved høy temperatur, for eksempel ved forbrenning av diesel i en forbrenningsmotor.

Mens utslippene av NOx fra tunge kjøretøy har gått ned, har utslippene fra personbiler gått opp de siste femti årene. Det skyldes en økende andel dieselbiler i personbilparken. I dag er utslippene på vei ned igjen.

Det skyldes blant annet:

  • bedre motorteknologi og rensesystemer
  • strengere utslippskrav for både tunge og lette kjøretøy 
  • at andelen dieselkjøretøy på veiene synker

I 2021 var det samlede utslippet av NOx fra veitrafikken 26 200 tonn. 

NO2-konsentrasjonene i lufta kan fortsatt være en utfordring i større byer. Variasjoner i lokale meteorologiske forhold kan påvirke mengden luftforurensning. 

Vekst i veitrafikken

I perioder har det vært sterk vekst i veitrafikken i Norge. Fra 1965 og fram til begynnelsen av 1990-årene økte bruken av personbil og godstrafikken sterkt. Denne utviklingen har fortsatt, men ikke i like sterk grad.

Året 2020 skilte seg ut med en nedgang i personbiltrafikken, som følge av koronapandemien. Som grafen under viser var den samlede kjørelengden i 2020 den laveste siden 2013. I 2021 økte kjørelengden for personbiler igjen, men ikke tilbake til 2019-nivået.

Redusere utslippene og trafikkmengden

Tiltak og virkemidler kan gjennomføres på nasjonalt, regionalt og lokalt nivå. Det finnes både strakstiltak som kan redusere forurensningsnivået på enkeltdager, og langsiktige tiltak som gir permanent reduksjon i utslippene.

Noen tiltak har størst effekt på svevestøv og andre på NO2. Noen vil kunne redusere mengden av både svevestøv og NO2 i lufta.

Tiltak for å redusere mengden svevestøv:

  • rengjøre og støvdempe veibanen
  • redusere fartsgrenser
  • innføre piggdekkgebyr 
  • gi støtte til å gå over til piggfrie dekk
  • strø med vasket grus eller strøsand

Tiltak for å redusere mengden NO2:

  • kjørebegrensninger for forurensende kjøretøy
  • tids - og miljødifferensierte bomtakster
  • parkeringsrestriksjoner
  • utvidet kollektivtilbud
  • nye gang/sykkelveier
  • arealutvikling som fremmer myke trafikanter og kollektivtrafikk
  • insentiver for miljøvennlige kjøretøy

Som det går fram av punktene over er lokale tiltak for å redusere utslippene av NO2 først og fremst rettet mot å redusere trafikkmengden. Mindre trafikk vil også gi mindre av andre typer luftforurensning fra kjøretøy, som spredning av svevestøv.

Les mer om tiltakene over på Luftkvalitet i Norge:

Strengere utslippskrav til nye biler

Det settes stadig strengere utslippskrav til nye kjøretøy i EU-regelverket. Fra 2013/2015 har busser, trailere og personbiler med ny teknologi kommet ut for salg (Euro 6/VI).

EU jobber med en ny utslippsstandard for kjøretøy, Euro 7, som etter planen skal tre i kraft i 2025 for lette kjøretøy, som personbiler, og i 2027 for tunge kjøretøy, som lastebiler.

Vurder innhold fra faktabokser fra Miljøstatus:

 
Oppdatert 25.04.2024