OBS: Ser at det er laget en tilsvarende side under Lokal luftkvalitet: https://www.miljodirektoratet.no/nye-temasider---ansvarsomrader/ny-lokal-luftkvalitet/ny-nox/

Kobling til

  • transport, veitrafikk, skipsfart, luftfart, forbrenning
  • luftkvalitet,
  • sur nedbør
  • klimagasser, tiltaksanalyser
  • olje og gass, utslipp til luft, utslippstillatelser
  • langtransportert forurensning
  • prioriterte miljøgifter,
  • Ref: Bakkenær ozon foreslått til snl.no - lenke dit fordi dannes når hydrokarboner, som flyktige organiske forbindelser (VOC), og nitrogenoksider (NOx) reagerer med hverandre under påvirkning av sollys og varme.

hentet fra sur nedbør (NOx) Miljøstatus

---

 

Utslippene av NOx er på vei ned

De norske NOx-utslippene har blitt redusert med nesten 28 prosent siden 1990. I 2021 var utslippene rundt 143 000 tonn.

NOx-utslippene gikk ned med 3,5 prosent fra 2020 til 2021, eller rundt 5300 tonn. Nedgangen var størst for veitrafikk og innenriks sjøfart. Også utslippene fra olje- og gassutvinning, energiforsyning og fiske gikk ned. Utslippene fra de andre utslippskildene økte litt (se grafen under).

Nedgang i utslippene fra olje- og gass

Utslippene fra olje- og gassaktivitet sto for nesten 30 prosent av Norges totale NOx-utslipp i 2021. De ble redusert med 2 prosent fra 2020 til 2021.

Nedgang i utslippene fra veitrafikk

Utslippene fra personbiler og tunge kjøretøy har blitt redusert med nærmere 60 prosent siden 1990, til tross for mer trafikk. Utslippene fra veitrafikken fortsetter den nedadgående trenden, og ble redusert med 8,3 prosent i 2021.

Reduksjonen var størst for tunge kjøretøyer, hvor NOx-utslippene ble redusert med 13 prosent. Personbilene hadde en reduksjon på 6 prosent.

Det skyldes blant annet:

  • avgasskrav til kjøretøy, som gir effekter på utslippet når bilparken fornyes
  • flere hybrid- og elbiler, som sto for 30 prosent av all kjøring med norske personbiler i 2021

Les mer om veitrafikk og luftforurensning

Nedgang i utslippene fra innenriks sjøfart

Innenriks sjøfart er også en viktig transport-utslippskilde, og sto for ca. 18 prosent av Norges totale NOx-utslipp i 2021. Utslippene økte etter 1990, men er nå litt under nivåene på 1990-tallet. Utslippene gikk ned med 8,1 prosent fra 2020 til 2021.

NOx har forsurende effekt

Utslipp av NOx bidrar til luftveissykdommer, dannelse av ozon nær bakken og sur nedbør. Sur nedbør er skadelig for økosystemer og vegetasjon, og kan blant annet føre til fiskedød.

Helseskadelige effekter av nitrogenoksider er først og fremst knyttet til NO2, som for eksempel kan føre til forverring av astma.

Forpliktelser i Gøteborgprotokollen

Ifølge Gøteborgprotokollen, som trådte i kraft i 2005, skulle Norge maksimalt slippe ut 156 000 tonn NOx fra og med 2010. De norske utslippene er beregnet til å ligge under dette nivået.

Gøteborgprotokollen ble revidert i 2012, og Norge forpliktet seg til å redusere utslippene med 23 prosent i 2020 sammenlignet med utslippene i 2005. Denne forpliktelsen ble nådd i 2017.

Norske tiltak og virkemidler

Flere tiltak og virkemidler er innført i Norge for å få ned NOx-utslippene.

Kjøretøyforskriften

Utslippene fra kjøretøy er regulert gjennom kjøretøyforskriften. Forskriften stiller krav om maksimale utslipp av NOx fra ulike kjøretøy. Det har vært stilt gradvis strengere krav de siste årene. Kjøretøyforskriften har ført til teknologiutvikling og lavere NOx-utslipp.

NOx-avgift

En avgift på utslipp av NOx ble innført i 2007, og retter seg hovedsakelig mot utslipp fra innenlandsk virksomhet. Av praktiske hensyn er det store enheter som omfattes av avgiften. Den omfatter større fiskefartøy og andre skip, større motorer, kjeler og turbiner i industrien og fakler på offshoreinstallasjoner og landanlegg.

Avgiften omfatter om lag halvparten av NOx-utslippene i Norge. Den er geografisk avgrenset i tråd med Gøteborgprotokollen. Det innebærer for eksempel at utslipp fra utenriks sjøfart og utenriks luftfart ikke omfattes av avgiften. 

NOx-avtalen og NOx-fondet

I 2008 kom den første NOx-avtalen mellom en rekke næringsorganisasjoner og Klima- og Miljødepartementet. Formålet var å kutte NOx-utslipp i næringslivet og å bidra til å oppfylle Norges forpliktelser i Gøteborgprotokollen.

Den første avtalen (2008–2010) ble etterfulgt av Miljøavtalen 2011–2017, og deretter av den nåværende NOx-avtalen for perioden 2018–2025.

NOx-fondet ble stiftet i forbindelse med den første NOx-avtalen. Fondet er et spleiselag, der virksomhetene som omfattes av NOx-avtalen er med betaler inn etter mengde utslipp, og kan søke om støtte til utslippsreduserende tiltak.

Fondet har fått fart på arbeidet med å kutte NOx-utslippene ved å gi næringslivet økonomisk støtte til å implementere grønn teknologi.

Andre tiltak

Det finnes en rekke tiltak som vil redusere utslippene av både NOx og klimagasser. Eksempler på noen slike tiltak er:

  • energieffektiviseringer som gir lavere forbruk av fossile brensler
  • overgang fra olje til gass for fartøyer
  • elektrifisering av energiproduksjon på sokkelen