Miljøriktige valg –
enklere enn du tror
 : Forrige

 

: Neste

Vask og rengjøring

Hva er problemet?
Den kjemikaliegruppen det brukes mest av i de fleste hjem, er midler til vask og rengjøring. 

Vaskemidler inneholder en del kjemikalier. Mange av kjemikaliene er skadelige for helsen og miljøet. Noen kan for eksempel fremkalle allergiske reaksjoner, og sterke rengjøringsmidler kan være etsende. Vaskemidler kan også inneholde stoffer som er skadelige for miljøet på kort eller lang sikt. 

Vaskemidler til enkelte spesielle oppgaver kan inneholde stoffer som er kreftfremkallende eller kan påvirke forplantningsevnen. Det er viktig å lese på etiketten for å unngå fare.

I det siste har det dukket opp flere vaskemidler som er tilsatt bakteriedrepende stoffer. De antibakterielle stoffene kan være farlige både for helse og miljø, og kan også gjøre bakterier motstandsdyktige mot antibiotika. Slike stoffer gjør ikke vaskemidlene mer effektive.

Hvor er løsningen?
Ta en titt i skapet eller kjøkkenbenken, og gjør en opptelling. Har du bruk for alle rengjøringsmidlene? Midler til spesialrengjøring, som flekkfjerning og bleking, er ofte de verste for helse og miljø. Kan du klare deg uten produkter med faremerking? Bli bedre kjent med faremerkene.

Når du kjøper nytt, sørg da for at du kjøper miljømerkede produkter. De inneholder mindre miljøskadelige stoffer enn konkurrentene. På vaske- og rengjøringsmidler kan du finne miljømerker av flere slag, både den nordiske Svanen og EU-blomsten. Bli bedre kjent med merkene. Les mer om miljømerkede vaske- og rengjøringsmidler på www.ecolabel.no (nytt vindu).

Dosering av vaskemidler bør ikke foregå på slump. Riktig mengde sørger for rent resultat og utsetter ikke miljøet og vaskemaskinen for større belastning enn nødvendig. Kjøper du konsentrert vaskemiddel og refill-poser, får du mindre avfall.

Kanskje det ikke er nødvendig å vaske klærne etter bare en dags bruk?

Har du prøvd å vaske uten kjemikalier? Microfiberkluter suger til seg skitt uten bruk av annet enn vann.

Avfall
Tenk over hva du tømmer i avløpet. Selv det mest effektive renseanlegg kan ikke rense avløpsvannet fullstendig. Noen kjemikalier ender derfor i fjorder og vassdrag der de kan gjøre stor skade. Hvis kvaliteten er god nok, kan kloakkslam brukes som gjødsel på bondens jorder. Hvis det er for mye farlige stoffer i slammet, ender det som spesialavfall i stedet.

 

 

: Forrige

: Topp

: Neste


INNHOLD


Miljøriktige valg - enklere enn
   du tror

Din innsats gjør en forskjell
• Vask og rengjøring
Klær og andre tekstiler
Elektriske og elektroniske    produkter
Maling, lakk og lim
Pleiemidler for bilen
Bunnstoff til båter
Impregnert tre
Miljøfarlig avfall
Merker som viser vei
Mer informasjon på Internett

 

 


Kort fortalt:
Unngå faremerkede vaskemidler
hvis du kan. Unngå vaskemidler
med bakteriedrepende stoffer.
Bruk miljømerkede produkter. Vask med full maskin.