Mål: Målet for overvåkningen er å få oppdatert informasjon om nivåer og trender for utvalgte farlige stoffer som er kjent eller mistenkt for å ha potensiale for å forårsake skadelige biologiske effekter.
Programperiode: 1981 -
Hvor overvåker vi? I det marine miljøet langs hele norskekysten og nye stasjoner på Svalbard
Slik overvåker vi: Fem forskjellige arter fordelt på en rekke stasjoner undersøkes for miljøgifter i dette programmet. Blåskjell, torsk, ærfugl og 2 arter av snegl. Fra torsk tas det prøver fra lever og fra ærfugl, blod og egg. Det har tidligere også vært tatt sediment prøver.
Publikasjoner: Programmet resulterer i en rapport som publiseres i slutten av året. I tillegg kan det enkelt år publiseres fagartikler på spesifikke data i internasjonale tidsskrifter
Dette bruker vi dataene til: Dataene brukes i internasjonal kjemikalieregulering, rapportering og nasjonal kunnskapsformidling. Programmet representerer også det norske bidraget til det koordinerte miljøovervåkningsprogrammet (Cemp) som er et felles europeisk overvåkningsprogram i regi av Oslo og Paris-kommisjonene (Ospar) og det bidrar også med data til EUs vannrammedirektiv. Resultatene sendes også til Mattilsynet for å vurdere advarsler mot konsum av sjømat.
Lenke:
Miljøstatus: Miljøgifter langs kysten
Miljødirektoratet: Rapporter fra miløgifter i kystområdene
Hvor finnes data? : Vannmiljø-databasen