Publikasjon

Microplastics in marine bivalves from the Nordic environment

Om publikasjonen

Rapporten er utarbeidet av NIVA på bestilling fra Miljødirektoratet, finansiert av Nordisk Ministerråd.

I denne studien ble blåskjell og fire andre muslingarter samlet inn på til sammen 100 steder i Norden. Studien bekrefter at mikroplast tas opp i muslingartene og man fant mikroplast i om lag 4 av 5 muslinger.

 

Resultatene viser at skjell og muslinger fra urbane områder og fra havneområder inneholder mest mikroplast. På Grønland, Svalbard og Færøyene fant man ikke mikroplast over deteksjonsgrensen i prøvene. Dette skyldes trolig det relativt begrensede prøvematerialet fra disse stedene. Det ble funnet høyest innhold av mikroplast i Oslofjorden og Oslo indre havn (Færder og Akershuskaia).

 

I en tidligere nasjonal blåskjellundersøkelse fra 2016-2017 fant man i stor grad trådlignende fibre. Men i den nye studien av mikroplast i blåskjell dominerte ørsmå svarte mikroplastfragmenter. Gjennom pyrolysebehandling GC-MS har man i studien dokumentert for første gang at disse svarte fragmentene består av gummiaktige polymerer, noe som styrker antagelsen om at bildekkslitasje gir det største bidraget til mikroplastbelastningen i urbane strøk.