Webinar | 24.04.2025 – 24.04.2025
Marine naturkart: Leverandørkonferanse
Miljødirektoratet inviterer forskere og leverandører til å utvikle marine heldekkende naturkart med integrering av eksisterende miljøvariabelmodeller.
Miljødirektoratet inviterer forskere og institutter til leverandørkonferanse basert på metodeutvikling for et heldekkende marint naturkart, som skal være modellert med eksisterende miljøvariabelmodeller og heldekkende uten overlapp for hovedtyper i NiN-systemet marint. Modellen for kartet skal kunne være grunnlag for oppskalering ved bruk av satellitt/fjernmåling. Innhenting av referansedata i felt til verifisering og validering av modell kan også bli en del av oppgaven.
Målet til prosjektet er å produsere et marint heldekkende naturkart etter NiN-systemet med fokus på hovedtyper marint, men med mulighet for å inkludere naturtyper. Kartet skal på sikt dekke kyst- og havområder ut til Plan- og bygningslovens grenser (1 nautisk mil utenfor grunnlinjen).
Målet med leverandørkonferansen er å:
- presentere våre behov og anskaffelsesplaner, og motta innspill
- nå ut til flere tilbydere
- legge til rette for samarbeid mellom ulike aktører
Styrker kunnskap om naturkartlegging
Heldekkende marine kart er etterspurt og ønsket av forvaltningen. I dag er den mest detaljerte kunnskapen om kystnatur i kommunene våre basert på ulike feltkartlegginger gjennom DN håndbok 19 som dekker en liten del av kysten og modelleringer av noen naturtyper. Dette er veldig forvaltningsrelevant og faglig korrekt informasjon, men dekker bare en liten del av kysten eller gjelder bare for noen få naturtyper. Kunnskapen er lett tilgjengelig for bruk i kommunene gjennom Naturbase, men den er ikke tilstrekkelig for å gjøre gode og helhetlige vurderinger fordi det bare er noen naturtyper som er kartfestet gjennom kartlegging av kysten.
Miljødirektoratet planlegger å utlyse et 2-årig oppdrag som skal resultere i et heldekkende digitalt kartgrunnlag for hovedtyper av marine systemer etter NiN 3.0. Kartleggingen skal bidra til en styrket kunnskapsbase for forvaltningen og nasjonal rapportering, og kombinerer fjernmåling, bakkesannheter og dataintegrasjon. Kartleggingen vil inkludere bruk av fjernmålingsdata (som satellitt, akustiske data og dronebilder), innhenting av bakkesannheter gjennom feltarbeid ved behov, samt analyser og klassifisering opp mot NiN-systemet.
Foreløpig program
Det vil bli endringer i programmet som blir sendt ut til påmeldte i forkant av konferansen.
10.00 - Velkommen og presentasjon av prosjekt og anskaffelsesplaner
10.30 - Leverandørpresentasjoner (15 minutter per aktør)
12.00 - Pause
12.45 - Felles diskusjon: Behov, utfordringer og muligheter
13.30 - Informasjon om videre prosess og anskaffelsesløp
14.00 - Slutt
Påmeldingsfrist 23. april
Fristen for å melde seg på leverandørkonferansen er 23. april klokka 12.00.