Reach vedlegg XVII om restriksjoner

EU-kommisjonen foreslår endringer i Reach-forordningens vedlegg XVII, som gjelder stoffer og stoffgrupper som er helt eller delvis forbudt.

Artikkelen Artikkelen er gammel, og det kan hende at innholdet er utdatert
Publisert 11.05.2020

Endringene som foreslås omfatter blant annet post 28-30 om forbud mot stoffer som er kreftfremkallende, kjønnscellemutagene eller reproduksjonsskadelige (CMR) i kjemikalier til den generelle befolkningen:

  • nye CMR-stoffer: Stoffer som nylig er klassifisert blir oppført i tilleggene til post 28-20
  • unntak for medisinsk utstyr: EU-kommisjonen mener at beskyttelsesnivået for menneskers helse i forordning (EU) 2017/745 om medisinsk utstyr er sammenlignbart med beskyttelsesnivået i Reach, og foreslår derfor unntak under Reach

EU-kommisjonen foreslår også endringer i andre poster på vedlegg XVII, blant disse:

  • forslag om å oppdatere en liste med analysemetoder for azofargestoffer, for å gjør det enklere å implementere gjeldende restriksjon av slike stoffer (post 43).
  • overføring av tre restriksjoner til forordningen om persistente organiske forbindelser (POP-er), og dermed sletting i Reach vedlegg XVII, siden stoffene vil bli strengere regulert her i forordningen om POP-er enn i Reach. Dette gjelder stoffene
    • dekabromdifenyleter (dekaBDE, post 67)
    • perfluoroktansyre (PFOA og andre beslektede perfluorerte stoffer, post 68)
    • pentaklorfenol (post 22)

Gi innspill til EU-kommisjonen

EU-kommisjonen ber om innspill på forslaget innen 25. mai 2020.

Kommende endringer i Reach-forordningen eller tilknyttede forordninger skal i utgangspunktet også innføres i Norge. Dersom aktører på det norske markedet har kommentarer er det viktig å gi innspill til høringer i EU for å kunne ha reell påvirkningsmulighet. Påvirkningsmuligheten er begrenset når regelverket senere skal gjennomføres i norsk rett.