Ny veiledning i besøksforvaltning

Besøksforvaltning i mye besøkte naturområder er viktigere enn noen gang. Nå har Miljødirektoratet publisert ny veileder i temaet.

Artikkelen Artikkelen er gammel, og det kan hende at innholdet er utdatert
Publisert 09.06.2022

Interessen for bruk av natur til ferie og fritid har økt betydelig de siste årene. Økt bruk og økt besøk kan føre til utfordringer, for eksempel knyttet til slitasje på natur- og kulturverdier, søppel, parkering eller sikkerhet. Derfor er det viktig å ha en plan.

Besøksforvaltning er en metode som hjelper deg med langsiktig og helhetlig planlegging, slik at du kan legge til rette for og styre bruken av et område etter definerte mål. På den måten blir det enklere å ivareta både natur- og kulturverdiene, allemannsretten, opplevelsen og sikkerheten.

Den nye veilederen gir deg tips til hvordan du kommer i gang med denne typen arbeid, og hvordan du kan skrive en besøksstrategi.

Se veilederen her:

Hvem er veilederen for?

Veilederen er for deg som jobber med utvikling og tilrettelegging av mye brukte naturområder og naturbaserte reisemål, enten du planlegger langsiktig eller har behov for mer akutte tiltak. Den stiller dessuten noen sentrale spørsmål som kan hjelpe deg å ta gode valg i forvaltning av alle typer turområder.

Veilederen er spesielt relevant for kommuner og fylkeskommuner, regionale råd og destinasjonsselskaper.