Analyse av materialgjenvinning av treavfall

En nordisk studie har sett på ulike løsninger for materialgjenvinning av treavfall og hvilke løsninger som gir best miljøeffekt.

Artikkelen Artikkelen er gammel, og det kan hende at innholdet er utdatert
Publisert 07.11.2022 | Oppdatert 07.11.2022

Rapporten gir ny kunnskap om hvordan treavfall kan utnyttes bedre og inngå i sirkulær økonomi. Rapporten ble bestilt av Nordisk ministerråd.

EU har satt høye mål for materialgjenvinning av avfall. I Norge, Finland og Sverige går omlag 90 prosent av treavfallet i dag til energiutnyttelse gjennom forbrenning. Mindre enn 10 prosent blir materialgjenvunnet.

Bruker livssyklusanalyse

Studien ble gjennomført ved hjelp av en livssyklusanalyse (LCA), som inkluderer transport, industriell sortering og bearbeiding av treavfallet, samt ulike behandlingsmetoder for å fremstille nye sluttprodukter av materialgjenvunnet råvare.

Materialgjenvinningsløsningene som ble analysert var produksjon av følgende produkter fra treavfall:

  • sponplater
  • kompositt (tre og plast)
  • isolasjonsplater
  • bioetanol
  • biokull
  • tekstilfiber

Referansescenariet var forbrenning av treavfall med energiutnyttelse.

Sju kategorier for miljøpåvirkning

Analysen ble gjennomført ved å studere konsekvenser for sju ulike miljøpåvirkningskategorier, herunder klimagassutslipp, forsuring og vannbruk.

Resultatene fra studien viser blant annet at produksjon av isolasjonsplater laget fra treavfall er et godt alternativ til forbrenning. Disse platene kan erstatte mineralull og plastskum.

Kunnskapsgrunnlag for offentlige og private aktører

Rapporten kan brukes av nasjonale myndigheter, kommuner og private aktører som kunnskapsgrunnlag for å velge gode behandlingsløsninger for treavfall.

Den er utarbeidet av Gaia Consulting Ltd og Sweco på oppdrag fra den nordiske arbeidsgruppen for sirkulær økonomi.