Høring: Unntak for farlige stoffer i EE-produkter
EU har mottatt søknader om unntak fra regelverket som regulerer farlige kjemikalier i elektriske og elektroniske produkter.
Høringsfristen er 15. januar 2024.
EU-kommisjonen har mottatt søknader om unntak fra regelverket som regulerer farlige kjemikalier i elektriske og elektroniske produkter (EE-produkter) etter EU-direktiv 2011/65/EU (RoHS). Søknadene omfatter fornyelse av et allerede eksisterende unntak i vedlegg 1 til produktforskriften kapittel 2A. EU-kommisjonen foreslår å erstatte det eksisterende unntaket med følgende:
- 39(a). Kadmiumselenid i kadmiumbaserte nanokrystall-kvanteprikker av halvledermateriale til frekvenstransformasjon (downshifting) av skjermbelysning (< 0,2 µg Cd pr mm2 visningsareal). Unntaket er foreslått å gjelde i 18 måneder etter dato for publisering av direktivet.
I tillegg er det foreslått å legge til et nytt unntak:
- 39(b). Kadmium i nanokrystall-kvanteprikker av halvledermateriale til frekvenstransformasjon (downshifting) direkte satt på LED-halvlederbrikker for bruk i skjermer og prosjektorer (< 5 µg Cd pr mm2 lysgivende LED-brikkeoverflate) med en maksimum mengde kadmium på 1 mg per enhet. Unntaket er foreslått å gjelde fram til 31. desember 2027.
Unntakene gjelder for alle kategorier.
Miljødirektoratet oppfordrer alle aktuelle virksomheter til å komme med innspill til søknaden.
- RoHS-direktivet (2011/65/EU) regulerer farlige kjemikalier i elektriske og elektroniske produkter (EE-produkter).
- Dette EU-direktivet er gjennomført i Norge i produktforskriften kapittel 2a.
- Følgende stoffer og stoffgrupper er forbudt i EE-produkter (etter RoHS-direktivet): bly, kadmium, seksverdig krom, kvikksølv, bromerte flammehemmere (PBB og PBDE) og ftalater (DEHP, BBP, DBP, DIBP).
RoHS-direktivet stiller i tillegg en rekke krav til merking og dokumentasjon av EE-produkter.
Er det behov for unntak?
Det er behov for informasjon som bedre belyser om
- det er behov for unntaket
- det finnes alternativer til kadmium til dette bruksområdet
- formulering av selve teksten i unntaket er hensiktsmessig
Høringsfrist 15. januar 2024
Miljødirektoratet ber alle som har relevant informasjon om å sende inn dette via skjema på EU-Kommisjonen sin side. Det er også behov for innspill på om unntakene berører norsk industri og i tilfelle i hvilken grad.
Vi ber om at dere sender en kopi av svaret til oss til: postmottak@miljodir.no. Merk henvendelsen til oss med 2013/10356.
Kommende endringer i 2011/65 (RoHS), skal i utgangspunktet også innføres i Norge. Det er viktig at dere som er aktører på det norske markedet gir innspill til EUs høring for å kunne påvirke endringsforslag.
Muligheten for å påvirke er svært begrenset når regelverket senere skal gjennomføres i norsk rett.