Stoffer fra bildekk kan skade vannmiljøet

Stoffer fra bildekk spres fra veier, kunstgressbaner og gjenbruksanlegg for dekk, viser ny overvåkingsrapport. Det kan skade vannmiljøet.

Artikkelen Artikkelen er gammel, og det kan hende at innholdet er utdatert
Publisert 15.12.2023

Miljødirektoratet valgte i 2022 å undersøke om en rekke stoffer i bildekk finnes i miljøet. Undersøkelsen er en del av direktoratets årlige overvåkingsprogram for å identifisere skadelige stoffer i naturen. Den følger opp tidligere bekymringsfulle funn av et bildekkrelatert stoff kalt 6PPD i norsk miljø i 2020.

Vår undersøkelse i 2022 viser høye konsentrasjoner av 6PPD-kinon og andre bildekkstoffer. Stoffene er funnet i områder nær høytrafikkert vei, kunstgressbaner (både innendørs og utendørs) og et innsamlings- og gjenbruksanlegg for brukte dekk.

Usikkert hvor mye miljøgift som faktisk lekker ut

6PPD tilsettes syntetisk gummi i dekk for å øke holdbarheten til dekkene. Når stoffet reagerer med ozon og reaktivt oksygen, som dannes under bilkjøring, dannes det (6PPD-kinon) som kan skade vannmiljøet.

Stoffene er en del av gummien, og det er usikkert hvor mye gummien må brytes ned før stoffene faktisk lekker ut i miljøet.

Samme stoff har ført til fiskedød i utsatte elver i USA

Miljødirektoratet er spesielt bekymret for dette stoffet fordi undersøkelser i USA har vist at en art stillehavslaks  dør i bekker i nærheten av vei. Stoffet 6PPD-kinon er identifisert som årsaken til massedøden, og det er vist at laksen er spesielt følsom.

Det er stor forskjell på hvor ømfintlige ulike dyr er for 6PPD-kinon. Blant annet har er det vist at yngel av atlantisk laks og ørret i liten grad blir påvirket av stoffet. Men her trengs det mer forskning.

Trenger flere undersøkelser

Undersøkelsen av flere stoffer fra bildekk indikerer at de kan være skadelige for miljøet. For å få mer informasjon, vil vi gjøre flere undersøkelser.

Overvåkingsprogrammet har også sett på andre stoffer som kan skade miljøet. Blant annet ble to av seks undersøkte desinfeksjonsmidler funnet i høye konsentrasjoner i Alnaelva i Oslo.

Funnene tyder på at det finnes en eller flere aktive kilder til stoffene i området. Dette følger vi opp.

Les rapporten

Relaterte undersøkelser og artikler