Forslag om å forby PFAS er levert til Echa

Miljødirektoratet og myndighetene i fire andre land har levert et forslag, til Det europeiske kjemikaliebyrået, om å forby fluorerte stoffer (PFAS).

Artikkelen Artikkelen er gammel, og det kan hende at innholdet er utdatert
Publisert 13.01.2023

Restriksjonsforslaget for PFAS er utarbeidet sammen med miljømyndighetene i Sverige, Danmark, Nederland og Tyskland. Et restriksjonsforslag er første steg på veien mot et eventuelt forbud mot produksjon og bruk av helse- og miljøskadelige stoffer.

Det finnes minst ti tusen PFASer relatert til produksjon eller bruk i dag. Felles for alle PFASene er at de brytes svært sakte ned i miljøet og de har negative helse- og miljøskadelige egenskaper.

De fem landene foreslår å begrense bruk av hele stoffgruppen med PFAS fordi det er bekymringsfulle egenskaper knyttet til alle stoffene. Flere av PFASene kan fraktes over lange avstander med luft- og havstrømmer. Derfor er en regulering i EU/EØS veien å gå.

Finnes i en rekke hverdagsprodukter

PFAS gir produkter vann- og smussavstøtende egenskaper. De brukes derfor i mange forbrukerprodukter, for eksempel til impregnering av tekstiler, i matemballasje, i slipp-belegg i stekepanner, i kjølemedier til kjøleskap og klimaanlegg, og i skismøring.

PFAS brukes også i industriell virksomhet som for eksempel i forkromming, som skumdemper og i fluorholdige plastmaterialer.

Forslaget blir offentligjort 7. februar

Det europeiske kjemikaliebyrået (Echa) vil nå gjøre de nødvendige administrative kontrollene av forslaget før det blir publisert. Foreløpig dato for publisering er 7. februar.

Samme dag som forslaget publiseres blir det arrangert et hybrid informasjonsmøte (fysisk og digitalt) for media hvor innholdet i restriksjonsforslaget blir presentert og hvor det blir anledning til å stille spørsmål til forslagsstillerne. Ytterligere informasjon om denne pressekonferansen kommer nærmere publiseringen.

Informasjon om innleveringen av reguleringsforslaget og prosessen videre finnes hos Echa.  

Påmeldingsskjema for journalister som ønsker å delta på informasjonsmøte 7. februar ligger her og på Echas sider: