Pfas-er: Høring av restriksjonsforslag

Echa ber om innspill til Reach restriksjonsforslag for stoffgruppen Pfas-er. Høringsfrist er 25. september 2023.

Artikkelen Artikkelen er gammel, og det kan hende at innholdet er utdatert
Publisert 22.03.2023

Det europeiske kjemikaliebyrået Echa gjennomfører nå en offentlig høring av forslag om restriksjon mot stoffgruppen Pfas-er i kjemikalieregelverket Reach.

Forslaget gjelder restriksjon mot produksjon, bruk, omsetning og import av Pfas-er. Restriksjonsforslaget omfatter både stoff, stoffblandinger og produkter som inneholder Pfas-er.

Pfas-er er en gruppe menneskeskapte kjemiske stoffer med høyt innhold av fluor som gir dem spesielle egenskaper. Samtidig som disse kan utnyttes i industrielle anvendelser, er Pfas-er miljøgifter og blant de mest bekymringsfulle stoffene vi omgir oss med. Stoffene finnes i en rekke produkter vi bruker, som tekstiler, matemballasje og kjøkkenutstyr, kosmetikk, skismøring, og brannskum. En rekke Pfas-er er på den norske prioritetslista over stoffer hvor det er et nasjonalt mål om å fase ut bruk og produksjon.

Gi innspill til Echa

Echa ber om høringsinnspill innen 25. september 2023. Det oppfordres imidlertid om å sende innspill tidlig og gjerne i forkant av første diskusjon av restriksjonsforslagene i Echas komiteer for risikovurdering (Rac) og sosioøkonomisk analyse (Seac) som finner sted tidlig i juni.

Endringer i Reach-forordningen skal i utgangspunktet også innføres i Norge. Dersom aktører på det norske markedet har kommentarer til endringsforslaget, er det viktig å gi innspill til Echas høring. Det er der dere har størst reell påvirkningsmulighet. Påvirkningsmuligheten er begrenset når regelverket senere sendes på høring i Norge før det implementeres i norsk regelverk.

Restriksjoner under Reach omfatter stoffer og stoffgrupper som gir uakseptabel risiko for helse og/eller miljø. Stoffene er helt eller delvis forbudt og er listet i vedlegg XVII til forordningen. Restriksjonene gjelder for alle aktører i EU-/EØS-området.

Les mer:

Lenker