Varmepumper må installeres av sertifisert bedrift

Butikker som selger varmepumper er pålagt å sjekke at kjøpere kan dokumentere at installasjonen skal utføres av sertifisert bedrift.

Publisert 29.11.2023 | Oppdatert 29.11.2023

Varmepumper inneholder fluorholdige gasser. Utslipp av fluorholdige gasser (f-gasser) har en veldig negativ påvirkning på klima. Derfor settes det strenge krav til at utstyr med f-gasser bare skal selges til kjøpere som kan dokumentere at installasjonen skal utføres av f-gass sertifisert bedrift.   

Akseptert tilbud eller lignende avtaler er nødvendig 

Forhandlere av varmepumper må ha rutiner som sikrer at kunder som kjøper varmepumper kan dokumentere at en sertifisert bedrift skal installere varmepumpen. Et akseptert tilbud, eller lignende avtale som kunder har med en sertifisert bedrift som skal installere utstyret, vil være nødvendig dokumentasjon. Ansatte hos forhandlere som selger varmepumper må kjenne til og bruke disse rutinene.  

Miljødirektoratet er ute på tilsyn 

 Miljødirektoratet får flere tips om butikker som ikke følger regelverket, og vi følger opp tipsene.  

- Vi er ute i butikkene og kontrollerer om tipsene stemmer eller ikke. Vi bruker alle virkemidlene for å sørge for at butikker etterlever kravene, inkludert bøter og anmeldelser dersom virksomheten mangler rutiner eller ved gjentakende avvik, sier Mathieu Veulemans, leder for varetilsyn i Miljødirektoratet.   

Miljødirektoratet kontrollerer også nettbutikker som selger varmepumper. Vi kontrollerer at det ikke skal være mulig å kjøpe en varmepumpe på nettet uten å dokumentere installasjon av varmepumpen med en sertifisert installatør. 

Mistanke om ulovlig installasjon? 

Dersom du mistenker at butikker selger varmepumper uten at kjøpere må dokumentere at installasjon blir utført av sertifisert installatør, kan du tipse Miljødirektoratet. Bruk gjerne vårt tipsskjema.