Matavfall og matsvinn: Forslag til ny definisjon

En arbeidsgruppe ledet av Miljødirektoratet foreslår en ny definisjon for matavfall og matsvinn.

Artikkelen Artikkelen er gammel, og det kan hende at innholdet er utdatert
Publisert 03.10.2023

Arbeidsgruppa foreslår også å gi Statistisk sentralbyrå (SSB) ansvar for matavfallsstatistikk.  

Definerer matavfall i tråd med rammedirektiv 

I tillegg til Miljødirektoratet har arbeidsgruppen hatt deltakelse fra Landbruksdirektoratet, Fiskeridirektoratet og SSB. Gruppen foreslår at matavfall fremover defineres som næringsmidler som har blitt avfall. Denne definisjonen følger av rammedirektivet om avfall, som Norge er forpliktet til å gjennomføre gjennom EØS-avtalen.  

Ny definisjon av matsvinn 

Videre foreslår arbeidsgruppen at Norge beholder en definisjon for matsvinn for bruk i vårt nasjonale arbeid mot matsvinn. Den nye definisjonen for matsvinn tar utgangspunkt i matavfallsdefinisjonen og lyder: Matsvinn er lik den nyttbare delen av matavfallet. Arbeidsgruppen foreslår at denne definisjonen legges til grunn i det videre arbeidet under bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn. 

Vil gi SSB ansvar for å sikre statistikk 

Arbeidsgruppen mener at ved å ta i bruk de to definisjonene – en for matavfall og en for matsvinn – vil Norge både oppfylle sine rapporteringsplikter under EØS-avtalen og fortsatt opprettholde våre nasjonale ambisjoner rettet mot kutt i den nyttbare delen av matavfallet. 

For å sikre en solid og sammenlignbar statistikk, foreslår arbeidsgruppen at SSB tar rollen som statistikkansvarlig for matavfall. Dette er statistikk som Norge er pålagt å rapportere årlig til EU.