Sirkulær økonomi måles med EU-indikatorer
Sirkulær økonomi er en forutsetning for klimanøytralitet, bevaring av naturressurser og null forurensning. EU måler utvikling med nye indikatorer.
EU-kommisjonen har oppdatert sine indikatorer for å sikre en mer helhetlig framstilling samlet sett og for det enkelte land.
Fem tema for sirkulær økonomi
De oppdaterte indikatorene fra mai i år bygger i stor grad på indikatorene fra 2018. EU-kommisjonen har lagt til et femte tematisk område som indikatorene sorteres under.
- produksjon og forbruk
- avfallshåndtering
- sekundære råvarer
- konkurranseevne og innovasjon
- global bærekraft og motstandsdyktighet
EU viderefører prinsippene om at indikatorene skal være relevante, troverdige og brukervennlige, og de skal ikke pålegge medlemsland en ny rapporteringsbyrde.
I tillegg til å ha lagt til et tematisk område med nye underindikatorer, har EU også fjernet to underindikatorer om materialgjenvinningsgrad av treemballasje og materialgjenvinningsgrad av rivningsavfall fra byggeaktivitet.
Eurostat sammenstiller EU-resultater
EUs statistiske byrå, Eurostat, sammenstiller også status for indikatorene for Norge, Island og Sveits der data er tilgjengelig.
Eurostat har verktøy for å følge utviklingen og informasjon om metodikk, datakilder, definisjoner og standarder for publisering. Det er en svært god kilde til statistikk og informasjon om utviklingen av sirkulær økonomi i Europa for kommuner og andre aktører i Norge.
Tallene er sammenlignbare med andre europeiske land.