Klimakvoter: Bruk av fast biomasse i 2025

For utslippsåret 2025 kan egendokumentasjon benyttes for nulltelling av utslipp fra bruk av fast biomasse fra norsk skog.

Publisert 19.12.2024 | Oppdatert 19.12.2024

Dette gjelder for anlegg som er omfattet av EUs klimakvotesystem. Å nulltelle utslipp fra bruk av biomasse vil si at det ikke må leveres kvoter til oppgjør for utslippet.

Krav for å kunne nulltelle utslipp fra bruk av biomasse

For å kunne nulltelle utslipp fra bruk av biomasse i EUs klimakvotesystem, må kravene i artikkel 38 nr. 5 i forordning (EU) 2018/2066 om overvåking og rapportering av utslipp av klimagasser (MR-forordningen) være oppfylt. Det følger av denne artikkelen at bærekrafts- og utslippsreduksjonskriteriene i artikkel 29 nr. 2-7 og nr. 10 i direktiv (EU) 2018/2011 (det reviderte fornybardirektivet/RED II) må være oppfylt, og at oppfyllelse av kravene må dokumenteres i henhold til artikkel 30 og 31 nr. 1.

Oppfordrer til bruk av frivillig ordning godkjent av EU-kommisjonen

Miljødirektoratet oppfordrer i utgangspunktet til bruk av frivillig ordning godkjent av EU-kommisjonen for å dokumentere at kravene for nulltelling er oppfylt. Miljødirektoratet har imidlertid fått signaler fra bransjen om at det ennå ikke finnes en frivillig ordning godkjent av EU-kommisjonen som egner seg for å sertifisere fast biomasse fra norsk skog. PEFC er i prosess med å bli en frivillig ordning godkjent av EU-kommisjonen. For rapporteringsåret 2025 vil vi derfor tilrettelegge for bruk av egendokumentasjon for nulltelling av fast biomasse.

Fast biomasse – det kan benyttes egendokumentasjon for nulltelling av utslipp

Anleggsoperatører kan per i dag benytte egendokumentasjon for å dokumentere at bærekrafts- og utslippsreduksjonskriteriene i det reviderte fornybardirektivet er oppfylt for fast biomasse fra norsk skog. Dette vil også være tilfellet for 2025. Ved å benytte egendokumentasjon kreves revisjon av en uavhengig tredjepart, jf. det reviderte fornybardirektivet artikkel 30 nr. 3. Revisor må ha kompetanse om relevante krav i det reviderte fornybardirektivet.

Retningslinjene for revisjon av egendokumentasjon i omsetningskravet, jf. produktforskriften § 3-11, kan brukes som generell veiledning for hvordan den uavhengige revisjonen skal utføres. I tillegg er enkelte revisoroppgaver presisert i det reviderte fornybardirektivet, slik som at revisoren skal verifisere at biomassen ikke bevisst er endret slik at den kan regnes som avfall eller restprodukt.  Nærmere beskrivelse om dette er i veilederen: Omsetningskrav for biodrivstoff, kapittel 12.1.

Miljødirektoratet understreker at det krever mer omfattende arbeid og kompetanse å framskaffe egendokumentasjon på oppfyllelse av bærekraftskriteriene sammenliknet med å benytte seg av en frivillig ordning godkjent av EU-kommisjonen.

For å kunne nulltelle utslipp ved bruk av egendokumentasjon må anleggsoperatøren fremlegge revisorgodkjent dokumentasjon for verifikatør ved verifikasjon av den årlige utslippsrapporten. Dokumentasjonen må også kunne fremlegges på forespørsel fra Miljødirektoratet. Dersom Miljødirektoratet ikke mottar tilstrekkelig dokumentasjon for oppfyllelse av bærekraft- og utslippsreduksjonskriterier eller revisjonen vurderes som utilfredsstillende, er det mulig utslippene ikke vil kunne nulltelles. Miljødirektoratet vil da kunne fastsette utslippstallet i henhold til artikkel 70 i MR-forordningen.

Endringer av det reviderte fornybardirektivet (RED III) trer i kraft i 2025

EU-kommisjonen har endret det reviderte fornybardirektivet ved endringsdirektiv (EU) 2023/2413. Endringene vil gjelde i klimakvotesystemet i Norge fra og med 21. mai 2025, og omfatter blant annet endringer i bærekraft- og utslippsreduksjonskriteriene som må oppfylles for nulltelling av utslipp fra forbrenning av biomasse. Noen av endringene er beskrevet i utredning om dokumentasjonsløsninger for fast biomasse, som er nevnt under. Miljødirektoratet venter på en oppdatert veileder for biomasse i klimakvotesystemet fra EU-kommisjonen, og vil dele mer informasjon på våre nettsider når vi vet mer om hva endringene innebærer for anleggsoperatørene som er omfattet av klimakvotesystemet.

Utredning om dokumentasjonsløsninger for fast biomasse

På oppdrag fra Klima- og miljødepartementet og Landbruks- og matdepartementet, har Miljødirektoratet og Landbruksdirektoratet vurdert alternative dokumentasjonsløsninger for oppfyllelse av bærekrafts- og utslippsreduksjonskriterier for fast biomasse som skal nulltelles i EUs klimakvotesystem. I rapporten vurderer Miljødirektoratet og Landbruksdirektoratet hvordan krav i norsk lovgivning og relevante norske skogsertifiseringsordninger samsvarer med kravene som stilles for nulltelling av biomasse i RED II og RED III. Direktoratene gjennomgår overordnet hvordan dokumentasjonssystemene for biomasse er innrettet i Sverige, Finland og Danmark, samt skisserer overordnet noen mulige løsninger for hvordan kravene kan dokumenteres framover.