Screening av nye miljøgifter
I Miljødirektoratets screeningprogram leter vi etter nye miljøgifter. I en ny rapport fra programmet har vi gjort en rekke bekymringsfulle funn.
Screeningprogrammet for 2023 lette etter mulige miljø- og helseskadelige stoffer der vi mistenkte at det finnes mye forurensing ("hotspots") og i marine arter høyt i næringsnettet. Vi leter etter stoffer med bekymringsfulle egenskaper og som vurderes for regulering i EU og globalt.
Prøvetaking fra ulike kilder
Prøvene fra "hotspots" ble tatt av avløpsslam fra avløpsrenseanlegg, områder rundt gjenvinningsanlegg, innendørs støv, landbruksjord og ulike typer forbrukerprodukter. I tillegg tok man prøver av blåskjell og sediment i de samme områdene. For prøvene fra marine dyr ble det tatt prøver fra pattedyr som spekkhogger og finnhval og fra haiarter som håkjerring og håbrann.
Hva fant vi?
Noen få stoffer gikk igjen i de fleste "hotspot"-ene, inkludert en ftalat (B-2ETF) og et par UV-stoff (UV310 og UV360). Nivåene av ftalaten og UV-stoffene som ble funnet i blåskjell og sediment var så høye at det ikke kan utelukkes at de har mulig miljøskadelig virkning.
I marine pattedyr og hai fant vi i mindre grad stoffene som ble funnet i "hotspots". I stedet ble mange av de mer kjente stoffene som kvikksølv, PCBer og PBDEer funnet i høye nivå. Prøvene med høyest antall stoffer og konsentrasjoner ble funnet i spekket til spekkhogger og finnhval.
Nivåene av flere stoffer i lever fra hai var høyere enn eller omtrent lik nivåene i hvalspekk.
Her kan du lese mer om alle funn som ble gjort i rapporten: