Kunnskap om lysforurensning samlet i en ny fagrapport
Lysforurensning har en rekke negative virkninger på både helse og miljø. Nå er kunnskap om lysforurensning i Norge samlet.
Rapporten “Lysforurensning i Norge – omfang, effekter og kunnskapshull” er utarbeidet av Universitetet i Sørøst-Norge og er et samarbeid med Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD) og flere offentlige aktører.
Ett viktig formål med samarbeidet er å styrke kunnskap og veiledning på fagfeltet og samordne nasjonal innsats der det er naturlig.
Trenger mer bærekraftig belysning
Lysforurensning har en rekke negative virkninger på miljøet, som å forstyrre økosystemer, påvirke arters adferd og migrasjonsmønstre, og gjøre det vanskeligere å se stjernehimmelen.
Ifølge rapporten bør bærekraftig belysning vektlegges når vi planlegger og utformer byer og lokalsamfunn, og vi må velge den mest miljøvennlige teknologien. Mye kan oppnås gjennom å fjerne overflødig lys ved å rette lyset dit det trengs, begrense antall lyspunkter, bruke varmere fargetemperatur, dimme lyset ned til det laveste nivå og skru det av når det ikke behøves.
Effekter på natur
Lys kan påvirker arter på mange ulike måter. Det kan for eksempel være navigasjon om natten, nedgang av bestander fordi individer samles rundt lyskilder, oppdeling av habitater, tiltrekning eller frastøting av nattlig lys, forstyrrelse av døgnrytmer og årstidsrytmer, kryssreaksjon og tidsforskyving mellom arter som er avhengige av hverandre.
Fugl, insekter og flaggermus har vært mest studert for påvirkning fra lysforurensning. Det er forsket mer på dyr enn på planter, så det er fortsatt mye vi ikke vet. Det samme gjelder for hvordan dette påvirker hele økologiske samfunn. Kunstig lys bidrar med stor sannsynlighet til en forverring av nedgangen i biologisk mangfold, men omfanget er ukjent, både i Norge og i andre land.
Lysforurensningen har vært trukket fram som en av flere mulige årsaker til en omfattende reduksjon av insektpopulasjoner de siste årene. Insekter er en viktig del av næringskjeden, og en nedgang kan ha konsekvenser for andre arter som er avhengige av dem, for eksempel planter (reduksjon i pollinering), fugl og flaggermus.