Tiltak og virkemidler for å redusere fint svevestøv
Miljødirektoratet anbefaler å utrede tiltak for å redusere fint svevestøv. For å bedre luftkvaliteten kan utslipp fra vedfyring reduseres betydelig.
Miljødirektoratet har utarbeidet en rapport på oppdrag fra Klima- og miljødepartementet.
Rapporten vurderer at dagens tiltak og virkemidler ikke er tilstrekkelige for å redusere utslipp fra vedfyring, samt synliggjør ulike barrierer for at tiltakene gjennomføres. Rapporten gjennomgår også aktuelle nye tiltak og virkemidler som kan bidra til utslippsreduksjoner.
Vedfyring er størst kilde til utslipp
Eksponering for fint svevestøv (PM2,5) har negativ effekt på folks helse. Vedfyring er den største kilden til utslipp av PM2,5 i Norge, men samtidig er vedfyring viktig både som oppvarmingskilde og som egenberedskap ved strømbrudd.
Rapporten konkluderer med at dagens tiltak og virkemidler ikke er tilstrekkelige for å nå nasjonale miljømål og luftkvalitetskriterier for PM2,5. EUs reviderte luftkvalitetsdirektiv med nye døgnmiddelgrenseverdier for PM2,5, samt potensielle skjerpede utslippskrav under Gøteborgprotokollen og utslippstakdirektivet (NEC), kan kreve ytterligere tiltak. Gitt at det tar tid å utrede og innfase nye tiltak og virkemidler, anbefaler Miljødirektoratet å starte arbeidet allerede nå.
Utskiftning av vedovn, riktig vedfyring og overgang til varmepumpe
Utslippene av PM2,5 kan reduseres betydelig med nye vedovner og riktig fyringsteknikk. Miljødirektoratet anbefaler å utrede forsert utskiftning av vedovner til moderne, rentbrennende ovner. Det er flere ulike virkemidler som kan utløse dette tiltaket, for eksempel ved salg og kjøp av bolig og støtteordninger. Om kommuner bør få utvidet hjemmel til å forby fyring under særlige omstendigheter bør også ses på.
Overgang til varmepumpe eller annen elektrisk oppvarming vil fjerne PM2,5-utslippene, men dersom vedovnen fjernes helt kan det påvirke egenberedskapen og overbelaste strømnettets kapasitet. Energieffektivisering i bygg vil også bidra til reduserte utslipp. Miljødirektoratet anbefaler ikke å fase ut vedfyring.
Miljødirektoratet anbefaler at eksisterende analyser og evalueringer sammenstilles for å belyse effekt og hensiktsmessig innretning av tiltak og virkemidler. Kommuner opplever noe usikkerhet knyttet til hjemmelsgrunnlag og forventet effekt av enkelte tiltak, som pante- og støtteordninger for forsert utskiftning og forbud mot fyring i visse situasjoner. Miljødirektoratet anbefaler at det ses nærmere på virkemidler rettet særlig mot utleieboliger.